Elisabeth Olsson Wallin har gått över gränsen

 Camilla Henemark                                  Elisabeth Olsson Wallin  Elisabeth Olsson Wallin (EOW) är en provocerande Bildkonstnär. Hon skapade bildutställningen Ecce Homo som vidades i Sverige 1998. Den utställngen orsakade debatt i det annars toleranta Sverige. EOW använde sig av kända bibliska motiv. I välbekanta konstnärliga förlagor fotograferade hon homosexuella modeller i motiv som Bebådelsen, Judaskyssen, Intåget i Jerusalem och Korsfästelsen. I Nattvarden anvämde EOW transvestiter som modeller. EOW är själv homosexuell och bekänner sig som kristen. Ett av syftena var att uttrycka Guds gränslösa kärlek. 

EOW har fortsatt att provocera. På en utställning kallad Jerusalem och visades på Södra Teatern i Stockholm 2011 hade hon varit i  de tre stora världsreligionernas skärningspunkt, nämligen i staden Jerusalem och fotograferat. Hon har velat göra upp med de tre religionerna, judendom.kristendom och islam, som hon och HBT kollektivet känt sig kränkta av. Vid stadsmuren  återges en bild av två lätt klädda homosexuella män som ligger omslingrade i en het kärleksakt. Vid Gravkyrkan, som är kristenhetens centrala geografiska mittpunkt, där man lade Jesu kropp efter korsfästelsen, där ses en bild på kvinnor i arbete och två unga kvinnor möts i en het kyss. En äldre kvinna ser vad som händer och i hennes ansiktsuttryck har EOW lagt reaktioner, som mött homosexuella par under tidernas lopp.

 EOW:s senaste verk, som hon arbetat med det senaste året har varit ute i kvällspressen och visar hur en naken Camilla Henemark ligger på ett bord med pizzor utlagda på sin kropp. Runt bordet ses kung Karl XVI Gustavs ungdomskompisar i äkta fotografier och han själv står upp mitt i bilden bakom Camillas kropp. Likheten i personernas placering med Jesu sista måltid är slående. Nere till höger i bilden ligger drottning Silvia på knä med ansiktet mot betraktaren. Hon lyfter upp kanten på mattan och där ses ett hakkors som hon gnider en skrubborste emot. 

EOW har kommenterat att hon vill belysa hur det blir, när män förnedrar och utnyttjar kvinnor. Det hon inte kommenterar är drottning Silvias närvaro på bilden. Här har EOW sprängt en viktig gräns. Drottning Silvia och hakkorset syftar på den granskning som TV4 gjorde av drottningens far Walter Sommerlath och hans inblandning i det nazistiska partiet och att han tagit över en judes fabrik mer eller mindre som en stöld. Judar skulle ju bort ur riket.  Drottning Silvia kallade det ett karaktärsmord på sin far och startade en egen utredning, som visade att hennes far gjorde en bytesaffär och den utpekade judiske företagaren fick mark och en kaffeodling i Brasilien  Det kunde inte TV4 motbevisa, men kom tillbaka med ett program, där de ville slå fast att Walter Sommerlaths inblandning i det nazistiska partiet måste innebära, att han delade dess värderingar och handlingar.

Man får ju inte ge sig för en drottning tycker EOW. Drottning Silvia var ett barn, när detta hände och växte upp utan att förstå  t.ex vad som pågick med judarna. Hon kan inte lastas för något av detta som nazisterna gjorde. Det EOW:s bild säger, är att drottningen kryper på sina knän och vill rentvå sig från nazismen. Den oinvigde kan lätt dra slutsatsen, att hon var nazist. Hur kan kvinnan EOW utsätta en kristen medsyster för denna groteska förnedring. Var i sig själv har EOW hittat drivkraften till detta. Har EOW belägg för att Drottning Silvia har nazistisk anstrykning  på något sätt. Drottning Silvia är kristen lutheran och heterosexuell, men det räcker inte. EOW kallar sin bild ”satir”.

Det är ingen satir utan en grov ärekränkning av en kvinna som säkert haft stora våndor i det som skildras i den övriga bilden och känner sin far bättre än vad EOW gör.  Jag kan känna sympati för en hel del av de provokationer, som EOW gjort, men här förstår jag henne inte alls. Här når hon ett lågvattenmärke, som blir svårt att slå i framtiden. Känns det som en seger EOW?  

Publicerad av Blogginlägg i Tiden

Jag har yrkesmässigt arbetat som barnläkare under hela min karriär. Innan jag var klar med utbildningen, så anknöt jag mig till en forskningsinstitution på Karolinska Institutet under professor Torbjörn Caspersson. Han fokuserade på Medicinsk cellforskning. Jag har brett allmänintresse med fokus på barnsutveckling, samhällsdebatt, politik, religion, konst, litteratur och film. Har ett starkt fotointresse och har haft 4 utställningar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: