Anders Breivik – svårtolkat monster?

Anders Breivik glad     Anders Breivik rörd-Nu har den stora rättegången med massmördaren Anders Breivik inletts i Oslo. Han skall stå tillsvars för att på en och samma dag dödat 77 personer. De flesta har han sökt upp på en fridfull isolerad ö, där ungdomar träffats för att prata politik. Mot helt ogarderade männiksor har han gått runt med sitt gevär och skjutit. –

Rättegången  får stor uppmärksamhet och konstigt vore det väl annars. Åklagarna har redan lagt fram sin talan och namngivit alla döda. Under den processen satt Breivik tyst och till synes oberörd. Vid ett tillfälle stramades ansiktet åt och ögonen kneps ihop av rörelse med små tårar drypande. Det var när rätten visade hans kampanjfilm. Mer om detta nedan. TV-soffor fylls av experter på personlighetsstörningar, mord och kallblodigt dödande. De skall hjälpa tittarna att begripa den svåra verkligheten.  Samtidigt skall man veta att folk kan tänka själva.

Breivik har varit emot den stora invandringen till Europa och Norge av folk från kulturer, som han tror kommer att ta över makten. I hans stora manifest har han lagt ut texten.  De han riktar sig starkast emot är muslimerna, som planlagt ett övertagande av Europa med införande av sharialagar, som han ser det. Tre högt uppsatta imamer i London gick en vecka efter dådet i Olso  ut i en video och bekräftade Breiviks teori, samt att han startat ett krig mot just muslimer. Vi fick där också veta att det i vissa kvarter i London finns sharialagar införda.  Imamerna sade också att de aldrig mer skulle acceptera ett nytt Serbien.

Mellan dessa yttterligheter lever vi alla andra våra liv. Det multikulturella samhället medför att vi får träna oss att leva med männsikor som har andra värderingar och tro än vi själva. Det stora problemet sedan 70-talet är att media i både Norge och Sverige inte har vågat att i ett gott syfte problematisera det som inte fungerat. Detta av rädsla för att kallas rasist. Det har givit oss Sverigedemokraterna (SD) i vårt land.

Det finns också i vårt sekulariserade land en stor okunskap om hur en fundamentalistisk religion fungerar i det mänskliga psyket. Detta gör politiker, journalister och debattörer valhänta.  Vi måste öppet få diskutera det som bör diskuteras. Det är inte rasism. Ta gärna in folk i debatten som har egna erfarenheter av låsta kontexter.

Hur fungera då Breivik. Av vad som sågs den 1:a rättegångsdagen är han fortfarande den övertygade riddaren, som måste rädda sitt land. Han hälsar med ”högerhälsning”  i den utsträcka armen med knuten näve. Han blir rörd av sin egen kampanjfilm till tårar. Det slår an till hans inre drömmar och vilja.  Han svarar åklagaren att han tillstår sina handlingar, men att han åberopar nödvärn.  Således hittills helt obruten i sin riddarrustning. Om processen kommer att mjuka upp honom får väl vara osagt, men inte så troligt.  I allt detta finns det vanliga människor av kött och blod, som sörjer sina ihjälskjutna anhöriga samt de som dog av bomben inne i Oslo. Alltsamman är en makaber helt otrolig händelse. Men något helt svårtolkat monster är inte Breivik.

-Anders Bering Breivik har en gång krupit ur sin moders sköte blivit lagt till bröstet och ammats. Knutit an till sin mor och kommit igång med sin motorik för att krypa, resa sig mot stöd och börjat gå. Lärt sig språket och fått feedback på sina framsteg. Varit älskad. Under resans gång har det skett vägval, och han har mött frustrationer. Hela den vägen är betydligt mer intressant än frågan om han är psykiskt sjuk eller inte.  Det sistnämnda handlar mer om att vi vill få en etikett, så att vi säkert kan avsvärja oss från hans handlingar.  Breiviks livsresa kan lära oss betydligt mer än att läsa in oss på olika diagnoser.

Publicerad av Blogginlägg i Tiden

Jag har yrkesmässigt arbetat som barnläkare under hela min karriär. Innan jag var klar med utbildningen, så anknöt jag mig till en forskningsinstitution på Karolinska Institutet under professor Torbjörn Caspersson. Han fokuserade på Medicinsk cellforskning. Jag har brett allmänintresse med fokus på barnsutveckling, samhällsdebatt, politik, religion, konst, litteratur och film. Har ett starkt fotointresse och har haft 4 utställningar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: