Loreen och Sverigedemokraterna


Loreen Talhaoui

Sällan har en polett så självlysnade klart fallit ner på plats som när partisekreteraren från Sverigedemokraterna (SD) Björn Söder på lördagskvällen, då Loreen vann sin jordskredsseger i Eurovision Song Contest i Baku, skrev på Facebook om en mörk dag för Sverige. Han menade att det var ingen svensk som sjöng den kvällen, det var en vilde, en marockan! Söder fick en twitterstorm emot sig och kände sig tvingad efter mordhot att ta bort sin text på Facebook.

Här sjöng en kvinna, född i Stockholm och uppvuxen i Västerås en låt rakt från hjärtat om kärleken som förenar så att evigheten öppnas och det gudomliga kommer närmare. Hon var helt klar över vad hon ville föra fram. Hon gjorde det också på sitt eget sätt, naken, okonstlad, osmikad och barfota.  Hennes budskap var att ta inte på dig några masker. Var dig själv och öppna för kärleken.  Allt detta nådde inte in till partisekreteraren hos (SD). Hans hjärta är förmörkat av rasismen. Men det nådde fram till hela Europa med 18 tolvpoängare och totalpoäng på en historisk 2:a plats.  Det var bara Berlusconipräglade Italien, som inte gav några poäng till Loreen. Där gäller i Berlusconis mediavärld kvinnors yta och sex appeal utan själ!

Ibland får man väl erkänna att det känns som att visst har vi haft en okontrollerad invandring och lite naivt tagit emot utan att förstå vad det kan leda till. Framförallt har vi inte haft några bra strukturer och rutiner för emottagandet. Men när SD:s ansikte sticker ut så tydligt i ett kontrastrikt avslöjnade efter Loreens seger, ja, då förstår man som aldrig förr var vi har sverigedemokraterna.

Det är klart att om vi skriver Loreens födelsenamn med Lorine Zineb Noka Talhaoui, då går det stigmatiserade blågula ränder i ansiktet på Björn Söder. Nu skriver hon Loreen Talhaouri. När hon var med i Idol skrev hon Lorén, kanske medveten om fördomarna i vårt land.

Hon har en stor släkt i Marocko och den tillhör naturfolket berberna. Ett bergsfolk, som lever under självförsörjning med egna odlingar. Loreen har också en morbror i öknen dit hon ofta åker för att lyssna på öknens egen musik.
Hon drar sig ofta undan i mediation och stillhet. Under historiens gång kom muslimerna och ockuperade berberna och gjorde dem till muslimer. Det har inte raderat ut det ursprungliga från bergen och öknen, där Loreens rötter finns. Det är ur det som Loreen kramade fram sin text med sin trollska koreografi på scenen. Det var allt detta som gick rakt in hos miljoner tittare. Det var det som Loreen blev så väldigt nöjd. Det visar hur lika vi alla är varandra.

Publicerad av Blogginlägg i Tiden

Jag har yrkesmässigt arbetat som barnläkare under hela min karriär. Innan jag var klar med utbildningen, så anknöt jag mig till en forskningsinstitution på Karolinska Institutet under professor Torbjörn Caspersson. Han fokuserade på Medicinsk cellforskning. Jag har brett allmänintresse med fokus på barnsutveckling, samhällsdebatt, politik, religion, konst, litteratur och film. Har ett starkt fotointresse och har haft 4 utställningar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: