Är Scientologikyrkan i en ledarkris?

Under senare år har det skett flera utträden ur Scientologikyrkan i själva ledarfamiljen och ledargestalter nära toppskiktet. När grundaren L.Ron Hubbrard dog 1986 stod en ung 26-årig karriärsugen man redo att ta över vid namn David Miscavige . Han hade arbetat nära Hubbard och övertagandet var säkert välsignat av honom. Det var David Miscavages far Ron Miscavige sr som ledde in sin familj i Scientologikyrkan, där han varit medlem sedan 1970 då David var 10 år. Brodern Ron Miscavige jr har också arbetat nära sin bror David. Betäckningen Scientologikyrkan är missvisande, då det inte finns någon gud. Det förekommer inga böner och det finns ingen himmel eller helvete. Däremot bebos alla människor av en evig andlig energi kallad Thetan, som går från kropp till kropp vid dödsfall och har existerat i miljontals år och kommer att fortsätta att leva för evigt.  

Scientologikyrkans grundare L-Ron Hubbard föddes 1911 i Nebraska USA och dog 1986. Hans far var sjöofficer i amerikanska flottan och modern var beläst inom vetenskapsfilosofi. Sonen utbildade sig till ingenjör och med specialintresse för kärnfysik. Var även intresserad av psykologi och läste Sigmund Freuds psykoanalys. Under uppväxten fick han följa med sin far på flottans resor världen över. Han utbildade sig senare själv  till sjöofficer och hans resande världen över fortsatte. Han studerade urinvånare i platser som Karibien, Indien, Kina och Japan.

Han började skriva romaner och det lär ha blivit 300 romaner och novellsamlingar. Han gled över till actionböcker och science fiction. Den samlade kunskap som hans läsande givit och alla studieresor ledde till  en slutgiltig insikt om och princip för livet, som han kallade Dianetic publicerad 1950 i boken Dianetic: Modern Science of Mental Health. Den innehöll ett självhjälpsprogram för personlig utveckling och att nå fullständig frihet och hälsa. Boken blev en framgång och det öppnades Dianetic-centra över hela USA. Inom Scientologikyrkan finns en stark kontroll av medlemmarna. Den utbildning som finns för barn och ungdomar skiljer sig starkt från det som sker i övriga skolor i USA.  Det handlar om hårt arbete och inskolning i L. Ron Hubbards skrifter. Skolorna är internat och barnen får tidigt lära sig att inte se sina föräldrar särskilt ofta. De har ”viktiga uppdrag i kyrkan” och det får barnen lära sig att förstå. Familjeband är underställda kyrkan. Gifta par får ofta uppgifter på olika håll. Det tycks finnas en metod i att hålla gifta par i separata uppdrag, som innebär åtskillnad i rum och ort. En sekreterare till David Miscavige, Tanja Castle, är gift och det uppgjorda  arbetsschemat med resor gjorde det svårt för henne att träffa och leva med sin man, som svartlistades av ledningen. Det ledde efter en lång period av bråk, där Tanja bland annat till slut skulle skiva på skilsmässopapper för deras utträde ur kyrkan. 

Fullföljer man inte sina arbetsuppgifter eller skolplikter finns bestraffningar av olika grader från att beordras till extrauppgifter ända till förvisning på ett av kyrkan uppbyggt straffläger. (RPF: Rehabilitation Project Force). Förhör med lögndetektor ingår regelmässigt i den fostran som sker. David Miscaviges bror Ron Miscavige jr arbetade på hög nivå inom rörelsen och blev ofta placerad  på annan ort är frun. Hon kom att arbeta nära en man, där det uppstod känslor, vilket ledde till en skandal, och hon blev kommenderad till RPF för omprogrammering. Allt detta slutade med att Ron Miscavige jr  efter återförening med frun lämnade Scientologikyrkan under första halvan av 2010-talet.

Ron Miscavige jr har en dotter Jenna, som växt upp inom kyrkans hank och stör och bröt  dramatiskt med kyrkan som 16-åring och skrev rätt snart en bok om livet innanför kyrkans slutna liv. Boken är en bestseller i USA och spridd över västvärlden Det är en skakande läsning. Som fyraåring  sattes hon på en strängt internat på en ranch och träffade sina föräldrar 2 timmar varje lördag. Hennes bror har också lämnat kyrkan. År 2012 gick även Davids far Ron Misvacige sr ur Scientologikyrkan. Han hade fått nog.

Nu står den stålsatte David Miscavige ensam kvar på toppen. En av ledarens närmaste män Marty Rathbun har lämnat kyrkan efter 28 år  och betonar särskilt att kyrkan måste sluta att separera familjemedlemmar. Rathbun öppnade en hemsida på nätet och fick över  en miljon besökare, som ville lyssna på vad han hade att säga om en mer moderat kyrka.  Mike Rinder är en annan tungviktare inom rörelsen, som gått ut i media med att han lämnar Scientologikyrkan. Både Rathbun och Rinder har i media gått ut och sagt att de utsatts för fysiskt våld från David Miscavige. Han bestrider detta med sitt ombud på det bestämdaste. Det budskap som kommer från ledningen är att de utträdande personerna har blivit s.k. Suppressive Persons (SP), vilket innebär närmast persona non grata och har förbrukat genom misskötsel förtroendet  inom kyrkan. 

Det går dock inte att komma ifrån att det samlade utträdet ur Scientologikyrkan från David Miscaviges närmaste familj och närmaste stab är ett svårt slag för kyrkan. Det går inte att vifta bort med att de blivit Suppressive Persons. Det är något som sliter hårt på människor som lever i den strängt reglerade miljön. Under 2000-talets första decennium gick medlemsantalet i USA ner från 55000 2001 till 25000 2008. Det bör väl anses som en spegling av vad som händer inom kyrkan.     

Publicerad av Blogginlägg i Tiden

Jag har yrkesmässigt arbetat som barnläkare under hela min karriär. Innan jag var klar med utbildningen, så anknöt jag mig till en forskningsinstitution på Karolinska Institutet under professor Torbjörn Caspersson. Han fokuserade på Medicinsk cellforskning. Jag har brett allmänintresse med fokus på barnsutveckling, samhällsdebatt, politik, religion, konst, litteratur och film. Har ett starkt fotointresse och har haft 4 utställningar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: