Tio år efter mordet – Knutby Filadelfia en sekt?

 Peter Gembäck                                           Åsa Waldau  

Det var en vintrig Januaridag efter nyårshelgen 2003/2004 som nyheten spreds i alla media att det begåtts ett mord i det lilla samhället Knutby utanför Uppsala. En ung kvinna, senare känd som Sara, hade skjutit sin väninna och därtill frun till pastorn Helge Fossmo i  Filadelfiaförsamlingen på orten. Samtidigt gjorde Sara ett försök till mord på en granne, också medlem i församlingen. Sedan rullades en osannolik historia upp där religion och sexualitet var explosivt sammanblandade och  Helge Fossmo visade sig ha ett förhållande med den hotade grannens fru och en religiöst färgad sexuell relation till Sara, som fick i uppdrag att skjuta pastorns fru och grannen. Därmed skulle Sara under en och samma mordnatt frigöra  möjligheten för pastorn att  offentligt etablera sin relation med grannes fru. 

Under den rättegång som följde uppdagades det ena makabra inslaget efter det andra. Hur Sara skulle köpa en pistol på plattan i Stockholm för sina sparade slantar. Hur anonyma sms dirigerade Sara under mordnatten. Fossmo blev beskylld för att ha sänt iväg dem, men den frågan är inte tillräckligt grundligt utredd. Den ensamt starkaste ledaren Åsa Waldau var förlovad med Jesus och skulle i en kommande tillvaro i himmelen stå som hans brud i ett gigantiskt bröllop, Här ligger grunden för den sammanblandning av sexualitet och religion som blivit församlingens signum.

Helge Fossmo dömdes till ett livstids straff och Sara till vård. Hon är fri sedan 2 år och Fossmo får en lång väntad mot en ej fastställd frihet. Under åren som gått  har inte mycket förändrats i församlingen. Ledarnas förklaring är att gruppen drabbades av en ond människa och därmed punkt.  Åsa Waldau meddelade 2009 att hon fått ett besked från Gud, att hon skulle sluta som pastor. Idag är pastor Peter Gembäck församlingens talesperson. Gud hade sagt till Åsa Waldau, att nu fick hon göra vad hon ville! Ett sorts livslångt avgångsvederlag från pastorämbetet, men med bibehållen lön. Men hon styr ledningen fortfarande och varje gudstjänst föregås av ledningens samtal med Åsa.

Fossmo var på sin tid en ställföreträdare till Jesus, med specialuppdrag till Åsa Waldau. Nu finns en annan man med liknade ställning. Han heter Urban Fält. Under 2013 utkom en bok i USA som beskriver en flickas uppväxt och uppbrott från Scientologkyrkan. Hon heter  Jenna Miscavige Hill och hennes farbror David Miscavige är ledaren för Scientologkyrkan i USA .  Grundaren av Scientologkyrkan var L. Ron Hubbard (LHR) dog 1986 72 år gammal. Han levde  isolerat ett flertal år före sin död och visade sig inte offentligt det senaste decenniet. Hans uppdrag var att arbeta på lärans utveckling och skulle inte störas. Hans ord och lära hålls levande i all undervisning. I läran ingår att alla har ett evigt andligt jag en ”Thetan”, som levt i miljoner år och skall fortleva för evigt i olika kroppar. Uppgiften är att bli bekant med sin ”Thetan”.  Boken beskriver hur familjeband fick underställa sig organisationen. Disciplinen är hård och bestraffningarna mångfacetterade. I värsta fall kan man bli förflyttad till RPF (= Rehabilitation Project Force).  Det är ett sorts straffläger med hårda nypor. Jenna och hennes bror fick tidigt bo på en Ranch för inskolning i läran,  hårt arbete på ranchen och genomgå utbildning helt skild från den officiella skolningen som andra barn fick i USA. Föräldrarna arbetade mer än heltid på annan ort och fick träffa barnen några timmar varje lördag. Jenna var bara 4 år när hon på detta sätt separerades från föräldrarna. 

I Knutbyförsamlingen finns en ledare som lever i avskildhet, nämligen Åsa Waldau. De flesta medlemmar ser henne inte ofta, men ledarna har regelbundna rådslag med henne flera gånger i veckan. Pastor Fält är inne hos henne flera  gånger varje dag. Vanliga medlemmar kan dock inte springa in och ut hos henne hur som helst. I  ställningen som Kristi brud har hon en maktposition. Då blir hennes ord lag. Familjeband underställs församlingen. Det finns dåliga s.k. släktandar. Det förekommer att mor- och farföräldrar till barnbarn, som  växer upp i församlingen inte får träffa dem och därmed inte heller sina egna barn, eftersom äldregenerationen är påverkad av onda släktandar. Det utövas en stark kontroll av medlemmarna. De kan sättas i ”tukt” som kan liknas vid social isolering, där man inte tilltalas under en period. Om  inte medlemmar synts på sammankomsterna tillräckligt ofta  kontaktas de av ledningen, i första hand Urban Fält, och uppmanas att vara mer trogna.  

 Vid jämförelse med Scientologkyrkan blir likheten slående. Det finns en likartad grundstruktur i alla sekter. I församlingen i Knutby finns onåbarheten och mystifieringen av den informelle ledaren. Egna teologiska konstruktioner förekommer, som avviker från den övriga kristenheten (Kristi brud). En stark kontroll utövas över medlemmarna och nedgradering av biologiska släktband praktiseras i enlighet med församlingens principer.Man skickar inte medlemmar till ”PRF” men väl sätts de under tukt. Frågan om sekt måste med ”ja” besvaras. Det man i framtiden kan hoppas på är att det nu växer upp en ”Jenna”  i församlingen, som har språkliga förmågor och som i en framtid kan ge oss de inifrån reportage, som vi förgäves väntat på.      

Publicerad av Blogginlägg i Tiden

Jag har yrkesmässigt arbetat som barnläkare under hela min karriär. Innan jag var klar med utbildningen, så anknöt jag mig till en forskningsinstitution på Karolinska Institutet under professor Torbjörn Caspersson. Han fokuserade på Medicinsk cellforskning. Jag har brett allmänintresse med fokus på barnsutveckling, samhällsdebatt, politik, religion, konst, litteratur och film. Har ett starkt fotointresse och har haft 4 utställningar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: