DN attackerar KD i en serie artiklar

Den liberala tidningen DN har sett det liberala partiet i riksdagen minska stadigt under en lång tid.  I EU-valets slutspurt var det osäkert om de svenska liberalerna skulle kom in i EU parlamentet. Det skulle innebära en katastrof för de liberala krafterna i Sverige.  Nu fanns det ett parti som rasat i höjden snabbt från 2-3% upp till 12% , nämligen KD. Det steg  på något år under senaste valrörelsen till Sveriges riksdag. Det har tillräknats KD:s nya partiledare Ebba Bush Thor (EBT). Där måste det finnas liberala röster att ta tillbaka till det liberala partiet.

 I sista valveckan till EU släppte DN en ledarartikel av Peter Wolodarski med en undersökning, där det framgick att EU parlamentarikern Lars Adaktusson (KD) röstat emot aborter 22 gånger. Under KD:s bildande (KDS) på 60-talet var partiet emot aborter, men har under Alf Svenssons tid anslutit sig till abortlagen. Wolodarskis artikel fick kraftigt genomslag. Nu var det inte ett röstande mot aborter det handlade om, utan att abortfrågan skall enligt Adaktusson inte handteras i EU. Vilket konsensus som helst bland europaparlamentarikerna skulle nämligen förminska aborträtten i Sverige och därför demonstrerade  Adaktusson med sitt nej. Adaktusson klargjorde detta på en helsida  i Expressen.  Det försvann dock i stormen och KD rasade med 4% vid nästa opinionsundersökning.

Nu den 14:e september, skrev kulturchefen på DN  Björn Wiman en artikel, där han beskrev hur förre KD ledaren Göran Hägglund  lanserande sitt uttryck ”Verklighetens folk” , som inkluderande ett  kulturförakt. Detta hade öppnat för hela den högervåg, som svept över  hela Europa  de senaste 10 åren enligt Wiman. Det var väl ändå att lägga en väl stor tilltro till historisk förändring med en startpistol i den ständigt skämtande Hägglunds hand. Han satte alltså ”Verklighetens folk ” mot kulturetablissemanget, som enligt Wiman, var just det som Hitler gjorde. Hur många DN-läsare trodde på denna konspirationsteori? Försöka duger!

Nu senast den 20:e september går Amanda Soklonicki till attack i en ledare i DN mot Ebba Bush Thor (EBT). Hon är partiledaren som sjunger i ”Så skall det låta”, ”går igenom rutan”, ”talar norska flytande” samt viger folk utan tillåtelse(?).  För att få ihop sin attack går Amanda Solonicki tillbarka till KDS (Kristen demokratisk samling) och dess bildande på 60-talet och plockar upp  kyrkoledaren och skaparen av den kristna tidningen Dagen. Han var med vid  bildandet av KDS på 60-talet, därtill vigselförrättare nämligen Lewi Pethrus.  Amanda tycker sig finna en linje bakåt från KDS rötter fram till idag med KD och EBT. Amanda kallar Lewi Pethrus ”popstjärnan” med amerikansk effekt, det vill säga en likhet med EBT. Därmed är KD:s linje dragen från ursprunget och till idag. Detta är minst sagt långsökt.  Att kalla Lewi Pethrus för ”popstjärna” visar på en total okunnighet om vem  Lewi Pethrus var.  Han var mycket annat, men inte just det.

Med dessa tre artiklar kan man dra slutsatsen att DN har lagt upp en plan för att knäcka KD. Det är ju väldigt magert med väljare till liberalerna, så DN har fog för sin kampanj. Det blir spännande att följa den planen framöver . Hittills 4% ner för KD.

Kommentarsfält: (nyligen inlagt)

Publicerad av Blogginlägg i Tiden

Jag har yrkesmässigt arbetat som barnläkare under hela min karriär. Innan jag var klar med utbildningen, så anknöt jag mig till en forskningsinstitution på Karolinska Institutet under professor Torbjörn Caspersson. Han fokuserade på Medicinsk cellforskning. Jag har brett allmänintresse med fokus på barnsutveckling, samhällsdebatt, politik, religion, konst, litteratur och film. Har ett starkt fotointresse och har haft 4 utställningar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: