De apatiska barnen – vad var sant?

,

Bland de tusen asylsökande familjer som kommit till Sverige och där barn hamnat i apati, utmattningssyndrom  och sängläge, har nu två trätt fram, Nerim och Anahit, och berättat i tidningen Filter för Ola Sandstig hur svårt det var att lägga sig ner i sängen och beordras sparsamt med mat och dryck. Syftet var att förbättra familjens möjlighet att få asyl i Sverige, berättar de. Något liknade sågs inte i andra europeiska länder, åtminstone inte alls i samma utsträckning. Debatt med starka motsättningar 

Det första apatiska barnet kom 1998 och från 2005 började det likna en epidemi.  Då som nu blossar debatten upp mellan två politiska fraktioner av läkargrupper dels på höger-vänster skalan, och dels en konflikt mellan barnpsykiatrin och barnmedicin. Inom barnmedicinen blev dr Göran Bodegård tongivande och menade att det var ett sjukdomstillstånd hos de apatiska barnen och inte ett av föräldrar påtvingat sängläge En grupp tillsammans med Bodegård  inom barnmedicin blev tongivande och började diagnostisera barnen med en ny diagnos.  På Huddinge barnklinik analyserades energinivåer i barnen av dr Olle Jeppsson och det visade på mycket låga kalorivärden, som kunde liknas med björnar sovande i ide. Barnen gav ersättningsnäring, men tyckets inte ta emot det, utan det lagrades i form av fetma.

 Utredningar  En Statlig utredning om de apatiska flyktingbarnen av Maria Hessle, visade att orsaken till att de blev apatiska, var att de  manipulerades till sängläge och svält. TV-programmet Uppdrag granskning gjorde en undersökning av den statliga utredningen år 2006 och kom fram till att barnen inte manipulerades – bevis  saknades. Frilansjournalisten Gellert Tamas var med i Uppdrag granskning och kom senare under år 2006 ut med boken De apatiska barnen –  om makt, myter och manipulation, där han avfärdade manipulation av barnen. Boken hyllades av media med kritiserades av andra för allvarliga faktafel.  

 Barnens beteende Graden av följsamhet till sängläge hos de apatiska barnen varierade.  Vårdpersonal har berättat, att när de hade besökt barnen kunde de se, när de tittade upp mot fönstret på väg därifrån, att barnet var uppegående. Det kan tolkas som att barnens attityd till att lyda föräldrarna hela vägen ut var olika. En läkare, som inte var indragen i striden  har berättat, att han såg inga tydliga viktminskningar hos barnen över tid. De läkare, som hade annat synsätt än det rent medicinska motarbetades och har berättat att de vågade inte uttala sig. Sjukvårdspersonal kunde se att föräldrarna motarbetade vården, men beskylldes för  främlingsfientlighet. 

Politiska laddningar  Som ovan nämnts fanns en höger-vänster politisk skiljelinje, där vänstersidan ville värja sig mot rasism och främlingsfientlighet, vilket blev följden, om man beskyllde föräldrarna  för att fejka ett sjukdomstillstånd hos barnen i syfte att få asyl.   Det har under flera decennier i media funnits en medveten policy att t.ex. inte koppla etnicitet med kriminalitet och våldtäkter  ”i onödan”. Den stora skammen i vårt land har varit att vara beskylld för rasism.  Således fanns det både politiska krafter och medicinska tolkningar av  barnens tillstånd, som gjorde att de diagnostiserades som sjuka på riktigt. 

Att låta ett barn ligga i sängen Varje förälder som haft en tonåring har kunnat se tonåringen gömd i sängen med en stor pläd över sig i flera dagar. Det har hänt något i kompisgruppen eller ett slut från första kärleksrelationen. Sunda föräldrar ser till att de kommer ur sängläget, annars  blir det större problem. De blir efter i skolan och de tappar det social sammanhanget och får sjukdomssymtom. De apatiska barnen som var fullständigt följsamma och tog sin sängplats blev också sjuka. Det ses i provtagningar, muskeltonus och skelettsvaghet samt ökande depressiva symtom av att äta lite och ligga i sängen. 

Med facit i hand blev vi landet som bejakade alla etniciteter kritiklöst och i alla lägen ville vara broder duktig, som drev fram ett erkännande av sjukdomsbilden och en ny diagnos i stället för att våga säga ifrån för barnets bästa. Nu finns en behandlingsvariant i Jönköping där med inte låter föräldrarna ha barnen på heltid utan inom vården också några dagar. Där har man sett goda behandlingsresultat. Kommer några att se sanningen eller fortsätter striden?

Sedan denna blogg först skrevs har nu vuxna barn framträtt och berättat att de hjälpte föräldrarna att fejka ett sjukdomstillstånd och hela frågan har svängt till att barnen manipulerades till ett sjukdomstillstånd. Eftersom jag haft en annan blogg portal och tvingades flytta hit den 29 januari 2020, har jag inte datum för första publikationen.

Publicerad av Blogginlägg i Tiden

Jag har yrkesmässigt arbetat som barnläkare under hela min karriär. Innan jag var klar med utbildningen, så anknöt jag mig till en forskningsinstitution på Karolinska Institutet under professor Torbjörn Caspersson. Han fokuserade på Medicinsk cellforskning. Jag har brett allmänintresse med fokus på barnsutveckling, samhällsdebatt, politik, religion, konst, litteratur och film. Har ett starkt fotointresse och har haft 4 utställningar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: