Den svenska Storsynden

Defiant Adolf Hitler : Nyhetsfoto

Sverige är ett av världens mest sekulariserade länder. Vi har mest singelboende och en hög skilsmässostatistik. Det är ca 90 000 personer per år som går ur svenska kyrkan. Allt färre döper sina barn men ordnar i stället namngivningsceremonier. Begravningar arrangeras i ökat antal sekulärt. Begreppen synd och nåd från lutherdomen relaterar inte befolkningen till längre. Det brukar dock vara så att gamla arketyper lever kvar, men uppstår i andra former.

Med andra världskriget i fortsatt minne och Hitlers fascism med utrensning av judar och romer har skapat djupa sår i västvärlden inklusive Norden och Sverige. I Sverige har skräcken och porthållningen mot fascism och dess utövning i rasism ersatt hela den gamla syndakatalogen.  Fascismen har också blivit en brytningspunkt mellan höger och vänster på den politiska skalan. På den yttersta högerskalan lever hatet mot judar kvar och på vänstersidan gäller man frihet, jämlikhet och broderskap. Broderskapet innebär att vi är alla lika och negativa och kritiska uttalanden av en folkgrupp förkastas i alla lägen.  Att ha uttalat sig eller handlat på ett sätt som kan kallas rasistiskt (storsynden), kan i Sverige leda till avsättningar från höga positioner i samhället och petningar från anställningar, och det går snabbt. 

 Jag som är född in i frikyrkan växte upp med indelningen av människor i frälst och ofrälst. Det handlade om att vinna själar för himlen. I söndagsskolan lärde vi oss jämlikhet genom sången att ”Jesus älskar alla barnen, alla barnen på vår gjord på vår gjord. Röd och gul och vit och svart gör detsamma har han sagt ” osv. Här gäller att bli frälst från synden och djävulen till ett kosmopolitiskt frälst brödraskap. De som var kvar i synden bad vi för. Förvisso finns det en kristen höger, men den kämpar i första hand för kristendomsundervisning i skolan, motstånd mot aborter, att vara mot evolutionen och att vara positiv gentenmot judar. Detta ligger helt vid sidan av socialistiska arbetares klasskamp mot kapitalet, men möts med de kristna i allas lika värde.

Scanias tidigare vd Leif Östling förlorade omedelbart ordförandeposten i Science Park Södertälje efter att blivit beskylld för att ha uttalat sig rasistiskt i slutet av en 1 timmes intervju i swebb-TV. I ett kort avsnitt påtalade han att invandrare, som kommer från mellanöstern och Afrika har i 100-150 år haft traditioner, livsmönster och religionsutövningar, som skiljer sig från våra traditioner och det kan innebära problem för dem i anpassningen till den svenska samhället.  I deras ursprungssamhällen har det funnits ett annat tidsperspektiv skilt från vår minuten-indelade tillvaro påtalade Östling. På Scania tog han in invandrargrupper och Östling såg, att det var svårt för afrikaner att hålla tiderna och att växa in i den högteknologiska och snabba tillverkningen av lastbilar på löpande bandet. De hade behövt en längre startsträcka in i det svenska samhället. Flera fick sluta.

Fasthållandet i kampen mot fascismen och som markering mot dessa krafter i landet har i Sverige lett till en låsning och oförmåga att nämna sakerna vid sitt rätta namn i ett vällovligt syfte och inte att stigmatisera invandrare. Det är denna brist på problemanalys som gjorde att Sverige landade på 6 gånger högre asylansökningar 2015 än Norge, Danmark och Finland var för sig. Att sätta gränser för antal insläppta relaterat till vår förmåga var inte tal om. Det skulle ha tangerat rasismen. De stora medierna har nedskrivna förhållningsregler, när etnicitet får finnas med i en nyhetsrapportering. Som mediakonsument känns detta bara konstlat. På den politiska vänstersidan vill man inte nämna hedersförtrycket som en realitet, utan fångar in det i sin vänsterretorik.  Att inte våga tala om etniska skillnader för den goda sakens skull, relaterat till anpassning i Sverige, gör våra problem mycket större.

Det är nu kommunerna ute i landet, som reagerar på svårigheterna och de har stora minusposterna i sina budgetar relaterat till asylsanlända. Det sker nu en samverkan mellan ett 10-tal kommuner, för att sedan rapportera till regeringen. Och kommunerna kommer inte att mörka var svårigheterna ligger. Det blir ett budskap  i klartext. För ett par dagar sedan signalerade statsminister Stefan Löfven att vi har en oreglerad invandring och något måste göra akut! Ja, bättre sent än aldrig.

På grund av rasistfrågan har vi sedan flera mandatperioder en fullständig låsning i parlamentet och allt handlar om att nonchalera SD och låtsas som det partiet inte finns. I de nordiska länderna har man tagit in de nya högerpartierna i värmen och på det sättet nått en avdramatisering av de spänningar som plågar Sverige. Nu har de borgliga partierna med KD som först sagt, att de tänker ha samtal med SD i ekonomiska frågor. SD är ju inget parti som svajar på 4 procent spärren, utan det tredje största partiet i Riksdagen. Vi får se hur nästa val ser ut. Löfven har bombastiskt gåt ut i stormedia som DN och SVT och varnat för samröre med SD. I fösta hand gäller det dock för Löfven att förvissa sig om att få behålla makten.

Publicerad av Blogginlägg i Tiden

Jag har yrkesmässigt arbetat som barnläkare under hela min karriär. Innan jag var klar med utbildningen, så anknöt jag mig till en forskningsinstitution på Karolinska Institutet under professor Torbjörn Caspersson. Han fokuserade på Medicinsk cellforskning. Jag har brett allmänintresse med fokus på barnsutveckling, samhällsdebatt, politik, religion, konst, litteratur och film. Har ett starkt fotointresse och har haft 4 utställningar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: