En dokumentärfilm om Whitney Houston

 Whitney Houston föddes 1963 i en afroamerikansk familj. Modern Cissy Houston var gospelsångerska och körledare i New Hope Baptist Church i Newark USA. Whitney växte in i kyrkans olika körer efter hennes stegrande åldrar.  Pappan John Russel Houston var chaufför, men kom att dras in i det musikföretag som växte fram runt  Whitney och han blev där manager. Det fanns två bröder, som utan utbildning så småningom kom att vara involverade i det växande musikföretaget kring deras begåvade syster.

 Familjen Houston var en familj med starka känslor och starka uttryck. Modern styrde Whitneys utveckling från 11 års ålder och framåt, då Whitney uppträdde som solosångare offentligt för första gången. Under den tiden var modern mån om att inte skynda på för fort. Hon visste att det skulle bli något stort av Whitney och då fíck det inte gå för fort i början.  Whitney blev mobbad i skolan och  bytte skola till Katolska flickskolan Mount Saint Dominic Academy. Modern Cissy var själv mycket ute och reste som sångartist och de tre barnen fick under den tiden ofta placeras i 4-5 olika familjer. Under placeringen i dessa familjer berättar en av bröderna Houston, att han utsattes för sexuella övergrepp. Whitney utsattes också för sexuella övergrepp av en kvinna, som utpekades av både Whitney och en moster som  en kusin till Whitney. Hon var också sångerska och dog 2008.

 Övergreppen påverkade alla syskonen Houston negativt. Bröderna hamnade tidigt i drogmissbruk. Droger fanns tillgängligt på alla barer enligt en av bröderna och de tog med sig droger hem och bjöd Whitney på narkotiska preparat under tonåren. Whitney kom senare i tonåren att umgås mycket med den kvinnliga assistenten  Robyn Crawford, som var lespisk. Det gick då en del rykten om att det fanns en sexuell komponent i deras förhållande, men det bekräftades aldrig. Dock  måste  övergreppen ha påverkat Whitney i hennes utveckling som vuxen sexuell kvinna, och samtidigt hitta sin identitet. Hon gifte sig dock senare med musikern  Bobby Brown år 1992 och hon var då 29 år gammal. Ett är senare fick de dottern Bobbi Kristina. Maken Bobby var till typen mycket lik  Whitneys bröder. Han hamnade också i drogmissbruk.

Whitney tog med sig dottern på sina resor, då hon ville undvika sexuella övergrepp på henne. Relationen med dottern blev ändå inte bra. Äktenskapet med Bobby Brown blev problematiskt. När Whitneys stora framgångar kom kunde maken inte bejaka det, utan blev avundsjuk. Fadern tyckte han fick för lite av pengarna, som strömmade in och skapade  en konflikt när han krävde att få 8 miljoner dollar för egen del. Föräldrarna skilde sig innan barnen var vuxna, men de höll ihop i företaget runt Whitney. Det fanns uppgifter om att fadern varit otrogen. Det blev Arista Records chef Glive Davis f. 1932, som tog si an Whitney Houston. Han hade många kända artister han fört fram som Westlife, Janis Joplin, Laura Nyro, Bruce Springsteen, Chicago, Billy Joel, Blood  med flera.

Whitneys debutalbum kom 1985 med hits som Saving All My Life for You och Greatest  Love of  All. Albumet såldes i 25 miljoner exemplar. Det stora genombrottet blev låten ”I will always love you”, som var ledmotivet i filmen Bodyguard med Kevin Koster som motspelare. Den tog hela världen med storm. Till och med diktatorn Saddam Housein i Irak hade en arabisk version på sin valkampanj och publikhavet sjön av hela hjärtat. Efter filmen spelades 6 låtar in förutom ledmotivet  de var de I´m Every Women, I Have Nothing, Run To You, Queen of the Nigth och Jesus Loves Me. Skivan såldes i 37 miljoner exemplar och filmen spelade in 410 miljoner dollar över hela världen och gav ett flertal utmärkelser som MTV Movie  Award 1993, Grammy för årets skiva 1994, Amarican Music Award för årets single 1994 osv, osv. 

Whitney kom också att betyda mycket för den färgade befolkningen. Vid ett framförande på nationaldagen då hon sjöng USA:s nationalsång på ett sätt som smälte hela publiken, skapades ett enande över rasgränserna. I den dokumentär som nu visas i Sverige är Simon Chinn producent och Kevin MacDonald regissör. Svägerskan Pat Houston deltog också i filmarbetet och som familjens kontrollant.  Filmen visades på Canne festivalen 2018. Det var mycket glest besatt i den mindre salongen på biografen Victoria på Söder i Stockholm den 21 juli. Filmen syfte var att det nu är dags att berätta den nakna historien om Whitneys liv. De stora framgångarna finns med tillsammans med de mörka baksidorna i familjen Houston.

Whitney Houston hade en fantastisk röst och blev en stor artist, men hade behövt ett större grundläggande stöd och beskydd. Då hade vi kunnat ha en mognad kvinna med en stegrande röstutveckling och breddad repertoar långt in i seniet.  Dokumentärfilmen ger dock förklaringar till att Whitney Houston dog  2012 ensam 49 år gammal drunknat och drogad i ett hotellbadkar.  Tre år senare 2015 dog Bobbi Kristina också drunknad i ett badkar.

Publicerad av Blogginlägg i Tiden

Jag har yrkesmässigt arbetat som barnläkare under hela min karriär. Innan jag var klar med utbildningen, så anknöt jag mig till en forskningsinstitution på Karolinska Institutet under professor Torbjörn Caspersson. Han fokuserade på Medicinsk cellforskning. Jag har brett allmänintresse med fokus på barnsutveckling, samhällsdebatt, politik, religion, konst, litteratur och film. Har ett starkt fotointresse och har haft 4 utställningar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: