Fredspriset till Barack Obama – Hur blev det så?

Det blev välmotiverad stor förvåning världen över, när norska nobelkommittén meddelade att USA:s president Barack Obama tilldelats Nobels fredspris för 2009 efter 9 månader i Vita huset.

Obama drev sin valkampanj för ett etniskt, religiöst och även politiskt enat USA. Ofta upprepade han att ”we are The UNITED states of America!” Han ville överbrygga motsättningar. I sin bok Audicity of Hope analyserar han bland annat de politiska positioneringarna, som ofta sker för sin egen skull mot ytterligheter, för att samla sig till attack och knäcka sin motståndare, utan att se till helheten. Han inljöt hopp i väljarkåren. I kampanjen drev ha också frågan om en sjukvårdsreform, som skulle ge försäkring om vård även för de som inte hade råd att betala.


  Internationellt togs Obama emot med öppna armar. Busch-eran var slut och något nytt var på gång. Han var i Berlin och talade till 200 000 berlinare. Han lovande avsluta kriget i Irak och stänga fånglägret i Guantanamo på Cuba. Han skulle verka aktivt för en kärnvapenavrustning.
 Sedan vann han valet stort. Efter några månader var han mitt inne i en hård kampanj för att driva igenom sin sjukvårdsreform. Och där stötte han på, inte det enade, utan det splittrade USA. Den amerikanska mentaliteten, att alla skall klara sig själva och alla har rätt att leva sina egna liv, utan inblandning från staten, slog emot med full kraft. Här ingår, motsägelsefullt nog, en stor del av det kristna USA och särskilt den kristna högern, vars mål borde vara att i den barmhärtige samaritens anda hjälpa sin nästa. Omaba anklagades för att införa socialismen, det värsta spöket i USA. Det blev stora hatdemonstrationer och media hakade på i en Obamafientlig hetskampanj. Den i Sverige aktuella Hollywoodfrun Anna Anka säger att Barack Obama är kommunist.


Den nordamerikanska egoismen var och är fortfarande på väg att klä av Obama all ära och heder. Vid ett tal Obama höll i kongressen skrek en ledamot att Obama ljuger. Så gör man bara inte i USA mot en president. Någon har varit i Kenya och fått en födelseattest, som visar enligt utsago, att Obama inte är född i USA och därmed inte kan vara president. Ett försök att få honom ur Vita huset.


 I ett läge då hoppet Obama väckt över hela världen höll på att ätas upp av de mörkaste och intolerantaste sidorna hos det nordamerikanska folket kom naturligtvis Nobels fredspris som ett stort ”Hallå USA!” släpp navelskådandet och använd er nya president till det han helst vill, nämligen att nedrusta all världens kärnvapen och skapa dialog och fred. Vilken annan amerikansk president skulle sätta sig och samtala med Iran i stället för att skramla med vapen, eller avstå från missilförsvar i Europa och därmed förbättra relationerna med Ryssland?  Jag tror att här låg inspirationen för norska nobelkommittén att välja Barack Obama till fredspristagare. I stället för att frätas sönder internt vill man få USA att lyfta blicken mot högre mål och se sin roll i världspolitiken, när de nu har en president som vill fred och inte krig.

Publicerad av Blogginlägg i Tiden

Jag har yrkesmässigt arbetat som barnläkare under hela min karriär. Innan jag var klar med utbildningen, så anknöt jag mig till en forskningsinstitution på Karolinska Institutet under professor Torbjörn Caspersson. Han fokuserade på Medicinsk cellforskning. Jag har brett allmänintresse med fokus på barnsutveckling, samhällsdebatt, politik, religion, konst, litteratur och film. Har ett starkt fotointresse och har haft 4 utställningar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: