HEDERSKULTUR OCH MÖDOMSHINNA

Det har förekommit inom vår svenska förebyggande hälsovård, att en barnmorska på en ungdomsmottagning har skrivit ut oskuldsintyg, när en flicka från mellanöstern med sträng hederskultur ville bevisa sin oskuld.Tyvärr innebär det att man håller liv i en myt om att kvinnor som inte haft samlag har kvar en mödomshinna och det är en garant för de som hållit på sig till bröllopsnatten.

Oskuld kan inom hederskulturer bevisas genom att visa upp en blodfläck på det vita lakanet dagen efter bröllopet. Kan den nygifta kvinnan inte göra det är risken stor att äktenskapet upplöses. Många löser detta genom att med vasst föremål mot ett finger droppa tillräckligt med blod på lakanet och visa upp det för sin man eller föräldrar/svärföräldrar. Jag har fått mig det berättat av libanesiska kvinnor.

Man kan förstå barnmorskan i de enskilda fallen, men i stället måste vi hjälpas åt att ta död på den gamla myten. Det finns faktiskt ett underlag för att myten kan hållas vid liv. Som barnläkare kan jag på barnavårdscentralerna vid undersökning av friska barn vid nyckelåldrarna 1-2 månader och 6 samt 10 månader upptäcka på ca 5% av flickorna att de inre mindre blygdläpparna sitter ihop av ett tunt membran, som vi benämner synechier. Det kan variera i storlek från en mindre del till hela inre blygdläppars utsträckning. Vi gör inget åt de under 1:a levnadsåret, eftersom det oftast löser upp sig spontant. Det är ju också praktiskt för blöjbarn att ha som skydd. Vid 18 mån kontrollen följer vi upp flickorna och om det då finns kvar, kan en mild kortisonkräm en gång per dygn hjälpa till att luckra upp och få isär de inre blygdläpparna. Jag mötte en gång en mamma som hade en 4-årig flicka. Mamman kom springande till mig och var alldeles förtvivlad. Hon hade upptäckt synechier på sin dotter och trodde att det inte fanns något där innanför. Det är den äldsta flicka jag stött på under 40 år som barnläkare som haft kvar sina synechier så länge. Skulle det ligga kvar längre hos någon promille bland unga kvinnor så blir 1:a menstruationen slutpunkten för en synechie.

En mindre grupp mammor har under årens gång sett dessa sammanfogade inre blygdläppar och hållit myten vid liv. Något annat underlag för den finns inte. Ändå har det blivit en överlevande myt, som skapat stort lidande för unga kvinnor.  Att skriva ut oskuldsintyg kan alltså inte göras på det en barnmorska ser, när hon undersöker tonårstjejers underliv. Det blir enbart en nödlösning och välgörenhetshandling. Med detta innebär också att barnmorskan hjälper till att hålla en falsk myt vid liv.

Det är dags att avliva denna dödshotande myt och befria kvinnor främst bland de stora folkgrupperna där hederskulturer alltfort spelar en stor roll. Att det är ovanligt bekräftas av ett fall jag varit inblandad i, där pedagoger i svenska förskolan har tolkat synechier hos en invandrad flicka som omskärelse. Denna personalgrupp ser ju väldigt många flickor och tvättar dem rena under blöjbytarperioden och de kan alltså bli helt ställda om de ser synechier bland förskolebarn. Det bevisar ett det förekommer inte så ofta.

Stora organisationer som FN och Röda korset bör driva denna fråga och i vårt land kan vi inom barnhälsovården berätta för föräldrar om det falska underlaget, där det dyker upp. Skolhälsovården träffar många invandrarflickor och kan informera dem som en rutinåtgärd. I sexualundervisningen i skolan bör denna fråga finnas med och gärna referera till det falska underlaget.

Publicerad av Blogginlägg i Tiden

Jag har yrkesmässigt arbetat som barnläkare under hela min karriär. Innan jag var klar med utbildningen, så anknöt jag mig till en forskningsinstitution på Karolinska Institutet under professor Torbjörn Caspersson. Han fokuserade på Medicinsk cellforskning. Jag har brett allmänintresse med fokus på barnsutveckling, samhällsdebatt, politik, religion, konst, litteratur och film. Har ett starkt fotointresse och har haft 4 utställningar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: