Margot Wallström och Saudiarabien samt Arabförbundet

Den socialdemokratiska regeringen fick ingen bra start väl inne i parlamentet. Statsminister  Stefan Löfvéns första stora missgrepp var att han trodde det skulle gå tämligen geschwint att göra upp med än det ena än det andra allianspartiet. Lövfén  stod i riksdagen och med röst och blick kopplade tillbaka till tider då Tage Erlander och Gunnar Hedlund samverkade, eller Göran Persson och Olof Johansson. Med ögonen på Annie Lööf vädjade Löfvén. Han var dumdristig nog att tro att 8 år i alliansen var som bortblåst. Sedan kom utspelet om att erkänna Palestina som stat. Israels ambassadör hemkallades och Margot Wallström var inte välkommen till Israel som officiell representant. Nu har Margot Wallström retat upp Saudiarabien och i efterförloppet Arabförbundet som båda har kallat hem sina ambassadörer. Visum för affärsmän till regionen lämnas inte ut och regeringen har idag suttit i krismöte med näringslivet. 

Hur har det kunnat gå så här snett. Var det inte bra att äntligen brännmärka halshuggningar och piskrapp som medeltida straff. I USA applåderade några stora tidningar. Även i Sverige är reaktionerna blandade. Göran Grejder kände en stor glädje medan allianspartierna talade om utrikespolitisk omognad, Bristande fingertoppskänsla. Palestinafrågan liksom uppsägningen av affärsavtalen med Saudiarabien har varit ivrigt påhejade av miljöpartiet, som i regeringsarbetet är ytterst oerfarna och extra gröna.  

Visst förfasar vi oss över mycket i andra länder, men det är inte bara att göra vassa uttalanden och samla poäng på det. Det handlar om långa traditioner och i arabvärlden spelar  religionen en stor roll. Det är där som det skär sig med Sverige, som är världens mest sekulariserade land. Kunskapen hur religionen fungerar som religiös kontext finns inte kvar hos oss. Det är ur denna totala brist på insikt som Wallströms uttalanden blint rinner ut. Hon förstår inte vad som kan formuleras och hur det landar hos motparten.

Det framkommer att  Saudiarabien har tolkat Wallströms språkbruk som en attack på islam.  Nu kom man fram vid dagens krismöte med regering och näringsliv till att det var det ju inte alls fråga om. Jo just det, det var precis det som svenskarna inte förstod. Det lär inte bli helt lätt att rätta till det som skett. Jag skulle vilja sätta Margot Wallström, som har många goda sidor, på en 20-poängskurs i religionspsykologi. Ingvar Carlsson sade vid sin avgång från politiken att han hade velat ha mer kunskap om religion för att bättre förstå världen. Det skulle Wallström hinna med innan hon avgår.

Publicerad av Blogginlägg i Tiden

Jag har yrkesmässigt arbetat som barnläkare under hela min karriär. Innan jag var klar med utbildningen, så anknöt jag mig till en forskningsinstitution på Karolinska Institutet under professor Torbjörn Caspersson. Han fokuserade på Medicinsk cellforskning. Jag har brett allmänintresse med fokus på barnsutveckling, samhällsdebatt, politik, religion, konst, litteratur och film. Har ett starkt fotointresse och har haft 4 utställningar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: