Debatt om homosexualitet i pingstkyrkan och medierna

 Tommy Dahlman  Joel Halldorf 

Joel Halldorf teolog och ledarskribent i tidningen DAGEN samt sprungen ur en känd familj inom pingströrelsen startade en debatt om homosexualitet genom att säga att den läggningen var ingen  ”regelfråga”.  Anders Gerdmar docent i teologi på Uppsala teologiska institution samt lärare på Livets Ords skola svarade med en utläggning om äktenskapets status i den bibliska historien. Hans slutsats var att Bibeln var klar och äktenskapet handlar om en förening mellan en man och en kvinna. Tio ledande pastorer inklusive ordförande i Pingst Pelle Hörnmark svarade med att denna fråga är inte i första hand något för teologer att bestämma, utan skall hanteras i de enskilda församlingarna och deras gemenskap och inkluderat i själavården får man förstå. Det gavs ingen utfästelse om synen på samkönade äktenskap, men det står i stadgarna för Trossamfundet Pingst – fria församlingar i samverkan att pastorerna viger inga samkönade par.

Det blev för magstarkt för pastor Tommy Dahlman som är resepredikant i pingströrelsen och med stark dagning till Livets Ord. Han samlade 21 pastorer till och skrev en artikel i Dagen för klarhetens skull att utlevd homosexualitet var synd och ej förenad med ”himlen” . Detta blev i en artikel i Expressen uttolkat med stora rubriker att Dahlman skickar homosexuella par till helvetet. Dahlman fick också försvara för sig i SVT Debatt och blev ställd emot den homosexuelle operasångaren Richard Söderberg. Han började med att säga att Dahlman har ett stort ansvar och driver unga människor till självmord med sitt budskap. Söderberg menade att allt handlar om kärlek och inte vad som finns mellan benen på oss människor. Jonas Gardell, gift med Mark Levengood och de är landets mest kända homosexuella par, han skrev i Expressen att han fått ett brev från en frikyrkoyngling som är beredd att ta sitt liv, då hans ungdomsledare säger att det går inte att vara en utlevande homosexuell och samtidigt vara kristen.

Tidningen Dagen hade en stor artikel helt nyligen – efter Halldorf första inlägg –  om Mark Levengood och hans gudstro och hur han känner sig ledd av Gud i vardagen, vilket uppskattades av många. Det blev hett om öronen på Dagens debattredaktion efter de 22 pastorernas utspel. Många undrade varför publicera detta? Debattredaktören Carl-Henric Jaktlund menade  att tidningen bör ha en bred och öppen debatt.Den kristne neurokirurgen Pekka Mellergård var besviken över de 22 pastorerna och uttryckte det i en stor artikel i Dagen. Summa summarum har det varit hett omkring homosexualiteten de senaste veckorna.

 I ett historiskt perspektiv har homosexualitet inte varit förenligt med den kristna kyrkans lära, men under 1900-talets senare hälft har en stor  omsvängning skett. Vi har nu öppet homosexuella präster och biskopar i Svenska kyrkan och homosexuella par får gifta sig i kyrkan. Men det är inte samma öppenhet i frikyrkan, som i alla moralfrågors uppluckring tar lång tid på sig. Detta kommer dock att vara en stor vågbrytande fråga framöver.

I USA har den breda majoriteten svängt mot större öppenhet särskilt efter president Obamas offentliga erkännande av homosexualitet som en accepterat livsform. Det var en viktig fråga för många amerikaner i förra presidentvalet och blir det ännu mer vid det kommande valet. Högerkristna presidentkandidater göre sig inte besväret. I Sverige växer ungdomar upp med vetskapen om att några kompisar är homosexuella som ett naturlig inslag, eftersom de är öppna med det. Det kommer inte att ikläda sig de gamla inställningarna. Detta växer även in bland kristna ungdomar.

Dahlmans hårda linje kommer inte att locka sökare mot en sådan kristen tro. Prästen Erik Stenberg-Roos skriver i Dagen med anledning av sin dotter som är homosexuell, att han inte vill till Dahlmans himmel, där inte hans dotter får plats. Han vill vara tillsammans med dem han älskar. Det blir framöver sannolikt den övergripande kärleken, som kommer att segra bortom raser, språk och läggningar. Gud är kärleken och han kan därför inte vara exkluderande.  

Publicerad av Blogginlägg i Tiden

Jag har yrkesmässigt arbetat som barnläkare under hela min karriär. Innan jag var klar med utbildningen, så anknöt jag mig till en forskningsinstitution på Karolinska Institutet under professor Torbjörn Caspersson. Han fokuserade på Medicinsk cellforskning. Jag har brett allmänintresse med fokus på barnsutveckling, samhällsdebatt, politik, religion, konst, litteratur och film. Har ett starkt fotointresse och har haft 4 utställningar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: