Påven Franciskus och Satan

Påven Franciskus har just avslutat ett möte kring övergrepp mot barn inom Katolska kyrkan. Han säger att prästernas handlingar är ett Satans redskap, men det kanske ligger i mäniskans inre dolda rum

Det är kanske inte rätt nivå att fästa djävulen på väggen i denna fråga.  Vi måste gå lite djupare in i problematiken för att vi skall förstå vad som händer. Det finns mycket som talar för att människan har en stark skärningspunkt mellan religion och sexualitet. Historien visar att det finns många exempel.

Kvinnans plats i kyrkohistorien är att hon skall hållas stramt och veta sin plats. Konkret skall hon ha sina egna platser i gudstjänsterna. Så var det redan på Paulus tid. Orsaken är att kvinnan väcker lustarna hos männen och stör deras andliga praktik. Jesus hade en grupp kvinnor som tillhörde hans följe med lärljungarna. Särskilt var det Maria Magdalena, hon som skickades till de manliga lärljungarna, för att berätta om Jesu uppståndelse.  Men när de manliga kyrkofäderna och biskoparna lade upp linjerna för kyrkan, så ville de ta bort Maria Magdalena och klassade henne som sköka.  Påven Franciskus har dock revanscherat henne och plockat upp henne igen som en bland apostlarna. Ett udda strålande exempel.

För att ha kontroll på sexualiteten har männen antingen blivit munkar i klostren eller ogifta präster och biskopar i kyrkan och kvinnorna har blivit nunnor, som liksom munkarna avsade sig ett aktivt sexuellt  liv, för att komma närmare Gud, och gå upp helt i det andliga. Nu har det inte varit så lätt att tämja denna urkraft. Och kyrkohistorien är full av övertramp och hemliga möten mellan män och kvinnor dolt i ett strikt reglerat religiöst system.  Det kan också tänkas att bland dessa som höll sexualiteten under kontroll, så fanns homosexualiteten gömd.

Att försöka låsa inne vår starkaste evolutionära överlevnadsdrift i en religiös överbyggnad har inte visat sig vara en bra lösning. Den pyser ut genom sprickorna i den religiösa väven av varierande styrka.  Präster i celibat och med en homosexuell läggning, har som enda nära manliga personer korgossar och andra elevgrupper i kyrkan nästan dagligen. Dessa blir då offren för den nedpressade men pockande sexualiteten bland erotiskt svultna präster.

Så kära Franciskus tala mindre om Satan och mer om den undertryckta sexuella hungern inom kyrkan.  Öppna upp för normala samliv, så kommer pedofilin att klinga av och göra kyrkan till en normaliserad plats att leva i.

Att detta är ett generellt fenomen där religion praktiseras, kan belysas av människor inom islam, där kvinnor döljer sina kroppar i det offentliga rummet allt från burka med heltäckande kläder ner till fotanklarna och där kvinnor från tidig ålder upp till ålderdomen förblir täckta i olika grader under en sträng övervakning av fäder, bröder och manliga släktingar. Det skulle underlätta om vi erkände denna laddade koppling mellan religionsutövning och sexualiteten Som exempel kan nämnas våra ensamkommande unga från Afghanistan som aldrig i det offentliga rummet sett en naken skinnbit av en kvinna. När de kommer hit till vårt land med stor exponering av nakna ben upp till glutreerna och delar av brösten, så brister det till en sorts explosion och de samlar sig till gruppvåldtäkter, som i Kungsträdgården 2015.  Urkraften tar över. Det är naturligtvis inte alls acceptabelt, men det går att förstå.

Publicerad av Blogginlägg i Tiden

Jag har yrkesmässigt arbetat som barnläkare under hela min karriär. Innan jag var klar med utbildningen, så anknöt jag mig till en forskningsinstitution på Karolinska Institutet under professor Torbjörn Caspersson. Han fokuserade på Medicinsk cellforskning. Jag har brett allmänintresse med fokus på barnsutveckling, samhällsdebatt, politik, religion, konst, litteratur och film. Har ett starkt fotointresse och har haft 4 utställningar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: