Riksrättsåtalet mot Donald Trump och aktörerna runt omkring

Allt sedan Donald Trumps presidentinstallation som ny president har det funnits ett begrepp, som pressekreteraren Sean Spice introducerade, nämligen ”alternativa fakta”. Då gällde det hur många amerikaner som kom och deltog i den öppna ceremonin. Trump menade att det var ”all time high” jämfört med alla andra nya presidenter. När bedömare som gjort en kontroll hävdade något annat, så sa Sean Spicer att vi har ”alternativa fakta”. Så har det fortgått.

En grupp som sysslar med ”The Fact Checker” bestående av Glenn Kessler, Salvador Rizzo och Meg Keller har visat att Trump har levererat 16421 falska eller missledande uttalande fram till i Januari 2020. Det visar med vilken okänslighet Trump förhåller sig till sanningen.

I riksrättsprocessen har Trump hävdat att han inte krävt, av Ukrainas president, en utredning av sin motståndare Joe Biden och hans son för korruption i Ukraina. Därtill skulle ett militärt bistånd från USA hållas inne tills utredningen kom igång. När sedan fakta visar att så var fallet, vilket striden mot konstitutionen, så plockar Trump fram sina ”alternativa fakta”. Har inte alls gjort det han beskylls för. På twitter driver han hetsen mot sina fiender.

I åtalet i kongressen driver demokraterna ärendet med fakta på bordet och starka vittnen. Republikanerna hävdar att det fanns inga villkor för att sända beslutade militära bistånd från Trump sid , eftersom han så envist nekar till anklagelsen. Då vill man inte döma mot hans nekande.

Republikanerna ville höra visselblåsaren som startade allt ihop, trots att en visselblåsare har skydd i grundlagen. Övriga vittnen smulas sönder av republikanerna.

Trumps egna advokater hävdar att det finns ingen utpressning från Trump mot Ukrainas president, då Trump nekar, och att åtalet strider mot lagen.

Trycket på republikanerna har dock blivit stort, när 75% av befolkningen vill att nya vittnen som dykt upp bland andra Trumps tidigare säkerhetsrådgivare Bolton. Han är villig att vittna. Trump sparkade honom under senare delen av 2019. Bolton var nämligen med under hela scenariot och har förstahand information och att han har en bok på gång, där han bekräftar att Trump villkorat pengar till Ukraina. Trump säger att Bolton bara vill tjäna pengar med en insider bok.

Respekt för sanningen bland flera av aktörerna är låg och det är ”alternativa fakta” som fortfarande gäller. Det är 53% av befolkningen som vill fälla Trump. Trycket mot republikanerna är stort nu. Att helt fria Trump blir en stor belastning i valrörelsen.

Publicerad av Blogginlägg i Tiden

Jag har yrkesmässigt arbetat som barnläkare under hela min karriär. Innan jag var klar med utbildningen, så anknöt jag mig till en forskningsinstitution på Karolinska Institutet under professor Torbjörn Caspersson. Han fokuserade på Medicinsk cellforskning. Jag har brett allmänintresse med fokus på barnsutveckling, samhällsdebatt, politik, religion, konst, litteratur och film. Har ett starkt fotointresse och har haft 4 utställningar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: