Ulf Ekman och Robert Ekh – katolicismen och otroheten

Ulf Ekman blev för en längre tid sedan intervjuad i P1:s söndagsintervju (10/2 2019) av Martin Wicklin. Som bekant konverterade Ulf Ekman till katolicismen 2014  och meddelade sin Livets ords församling  under en predikan i en söndags gudstjänst,  att han beslutat sig för att lämna församlingen och bli katolik.  Under de första åren i Livets ords historia var ju katolicismen en sorts religiös fiende till den religionsutövning som gällde på Livets Ord. Men tiderna förändras och även här tydligen. Ekman säger att tankarna i riktning mot katolicismen hade pågått ett tag. 

Ändå är det märkligt att han slår sin församling i ansiktet helt plötsligt, dessa människor, som gjort  stora smärtsamma uppbrott från sina ursprungliga religiösa hemvister landet runt och som skapat stora sår, när de flyttade till Uppsala och ryckte upp sina rötter, för att ansluta sig till det som lockade i Ulf Ekmans förkunnelse.  Var han inte mer fäst vid sitt värk och dessa trogna människor. Var det inte ett liv med djupa rötter han hade haft tillsammans med sina medlemmar sammansvetsade i starka band? Man kan undra. Det var hans livsverk, men var han sig själv nog? I söndagsintervjun menar Ekman att det var moget för hans del att ta steget och bli katolik. Det känns dock, alla hans förklaringar till trots, som att det kunde finnas andra skäl, som Ekman inte drar upp.

Martin Wicklin  tog upp den karisma, som han såg i Ekman. Det var förvisso ”go” i Ekman med ett ständigt brett leende och en exekutiv läggning. Det säger dock inte så mycket om djupet i hans själ. Han surfade mycket på ytan och då blir det  luftdrag i det breda leendet och i farten på verksamheten. Under sina predikningar stod han aldrig still på podiet, utan vandrade  runt åt alla håll.  Lite komiskt så hade Ekman en predikan hos Oasrörelsen bara ett par veckor efter avgången i Uppsala. Där stod Ekman och läste innantill från en skriven predikan!! Det hade aldrig hänt förut.  

Till allt detta hör att Ekman var medlem i den stiftelse, som ägde hela Livets Ords verksamhet. Stiftelsen gick mycket bra och det kan man bli glad åt. Det blev flera miljoner i vinst varje år. Det kan vara så att företaget låg väldigt nära Ekmans engagemang. 

En viktig person i Livets ord var den trogne vapendragaren pastor Robert Ekh. Han var med vid bildandet av Livets ord tillsammans med Ulf Ekman 1983. År 2000 blev EKh pastor i församlingen, Han arbetade med själavården och ansvarade för läran om familjerna och skrev böcker i dessa ämnen. Med sin frun Åsa Ekh skrev han år 2009 boken Familjen: om relationer, äktenskap och barnuppfostran. Äktenskapet var heligt och instiftat av Gud. Under tiden som Ekman stormade ut från Livets Ord, så hade Robert Ekh en älskarinna av annat etniskt ursprung.

Två år efter Ekmans avgång briserar denna bomb, som gick mycket djupare i medlemmarnas själar än Ekmans avgång. Robert Ekh meddelade, att han skulle skilja sig och flytta utomlands med sin nya kvinna. Religöst och teologiskt slet detta upp medlemmarna inifrån. Detta som Robert Ekh undervisat i under många år, det gällde plötsligt inte längre. Man skall vara klar över att religion och sexualitet har en stark djupgående koppling i frikyrkorörelser av den typ som gäller i Livets Ord. Att vara ren har bara en betydelse, nämligen att inte göra sexuella snedsprång. Den som hoppar över skacklarna kan inte vara kvar i församlingen. Det skär på tvärst genom det intima livet och det religiösa grundläggande  lärostoffet.

Det som hände med Robert Ekh vände upp och ner på själva grundstommen.  Jag håller för mycket sannolikt att Robert Ekh hade talat med sin vän och kollega Ulf Ekman om sin älskarinna. Det var säkert en stark och äkta kärlek, som Ekh inte kunde står emot. Han blev drabbad helt enkelt. Ekman förstod säkert Ekhs belägenhet, men inser samtidigt, att det blir en kraschlandning, när bomben briserar i församlingen. Då vill Ekman inte vara kvar och ta den smällen. Hans flirt med katolicismen blev snabbt till ett beslut. Han vill komma ifrån allt detta och inte bli skottavla från hela församlingen, när han blir tvungen att hantera och svara på alla frågor om Robert Ekhs fall och sin egen katolicism därtill. 

Man kan inte gå förbi Robert Ekhs otrohetshistoria, när man skall analysera Ekmans teologiska finlire  rörande katolicismen. Hela den snabba händelsen blir på djupet mycket mer förklarlig och kan skapa  ljus över  den medmänskliga härdsmälta som Ekmans konvertering orsakade. Hade han stannat hade han fått en orimligt stort helande arbete i sitt knä, även om han hade överlämnat pastorsrollen till hans efterträdare Joakim Ljunqvist.

Det blev dock den sistnämnde som försökte lappa ihop församlingen och bad om förlåtelse knäböjande offentligt inför alla närvarande i en gudstjänst. Så på något sätt lever Livets Ord vidare. Anna Lindman  SVT som intervjuat många medlemmar i församlingen har lönlöst försökt få tag i Ulf Ekman, för att ställa honom till svars. Det har inte lyckats. Hon försökte att fånga honom på en bokrelease han hade i en katolsk kyrka, men han bara klappade henne på ryggen och sa: ”men lilla gumman då”!  Det kan ju vara som sades en bit upp i texten här, att Stiftelsten Livets Ord var en viktig drivkraft som gjorde det lättare att lämna människorna. Han stod ju kvar i stiftelsen även efter uppbrottet från församlingen.

Nägra år senare

En fråga inställer sig? Ekman har han hälsat på sin gamla församling någon gång efter konverteringen? Han har rätt nyligen sagt i en intervju i Tidningen DAGEN, att om Gud ber honom gå (från församlingen alltså till katolicismen), så måste Gud ju också ta hand om människorna i Livets ord”. Han vill alltså inte ta något eget ansvar. Herdeskapet tycks inte ha funnits alls i Ekmans ledarprofil.

Om man skall dra en sorts personkarakteristik av Ulf Ekman med ledning av hans uppbrott under åren i hans liv , så kan det bli så här: Han sökte aktivt i ungdomen och hamnade i KFLM(r) en extrem politisk gruppering som utlöpare till kommunistiska partiet. KFLM(r) blir utskrivet: Kommunistiska förbundet marxist-leninisterna (revolutionärerna). Senare i livet blev han kristen och läste till präst i svenska kyrkan. Det tycks ha varit för instängt med färdiga framlagda bibeltexter att predika ifrån och i övrigt väldigt inrutat. Nästa steg var att åka till USA och möta högerkristna grupper för större utlevelser i tron med förbön och sjukas helande och utdrivning av onda andar och extatiska möten och kräkas ut det onda ur sin kropp i framlagda hinkar. Efter det kom han hem till Sverige och bildade Livets Ord, som han drev i 30 år. Från detta har Ekman hamnat i Katolsks kyrkan med lugn, helgon dyrkan, kontemplation, stillhet och tystnad. Lite komiskt blev det när Ekman strax efter avhoppet deltog i Oasrörelsens gudstjänst och läste sin predikan innantill. Det hade han aldrig gjort förut. Den här resan talar om en orolig själ som sökt en djupare inre ro. Kanske har han funnit det nu – i katolicismen?

Kommentar 1  Denna kommentar hade misstänkt spam i sig varför den hamnar här: Det som är mest tragiskt är ju att alla kristendomsfiender är skadeglada och frossar i detta. Frågan är vilket mandat DU har att uttala dig. Larz Gustafsson   Svar: Ja, mandat att uttala mig? Det kan ju vara att jag växt upp som pastorson i pingströrelsen och vet vad det betyder för en växande människa att leva i en sådan miljö. Jag är ingen kristendomsfiende. 

Fortsätt kommentera:

Publicerad av Blogginlägg i Tiden

Jag har yrkesmässigt arbetat som barnläkare under hela min karriär. Innan jag var klar med utbildningen, så anknöt jag mig till en forskningsinstitution på Karolinska Institutet under professor Torbjörn Caspersson. Han fokuserade på Medicinsk cellforskning. Jag har brett allmänintresse med fokus på barnsutveckling, samhällsdebatt, politik, religion, konst, litteratur och film. Har ett starkt fotointresse och har haft 4 utställningar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: