Palmeutredningen står inför ett slut – vad blir folkets dom?

Den nuvarande ansvarige för Palmeutredningen Krister Petersson har ett halvår signalerat, att han har ett nygammalt spår för mordet på Olof Palme, som han arbetat på. Det är den s.k. Skandiamannen. Han arbetade i Skandiahuset vid Sveavägen , som ligger några steg från korsning mellan Sveavägen och den nuvarande Palmes gata, då Palme föll för skotten. Skandiamannen arbetade över den 28 februari 1986, den kväll när Palme mördades. Den misstänkte skulle åka Vasaloppen dagen efter och hade arbeten att göra klart. Han kom ut på Sveavägen ett par minuter för mordet på Palme. Till bilden hör att han ansetts vara en Palmehatare, som det fanns gott om på den tiden. I en video som nu finns på nätet ter sig Skandiamannen eller Stig Engström som hand heter, som en mysig lite ivrig, vänlig tomtetyp. Helt obeskedlig och tillmötesgående. Det går inte att leta fram något ondskefullt eller dubbeltydigt i honom.

Den 19 februari 2020 signalerar Petersson att han skall arbeta 5 månader till på sitt spår och då avgöra om det finns material för att lägga ett åtal eller annars lägga ner hela utredningen. Detta är ett väldigt märkligt förfarande. Han vill göra sken av att det kan finnas bärighet i hans tes. Leif GW Persson som har till uppdrag att ge allmänheten något att haka fast vid är lite positiv, men ändå har han svårt att visa stor tilltro. Han säger att det behövs ett vapen.

Till och med Inga-Britt Ahlenius som ingick i granskningskommissionen 1999, säger att Peterssons idé låter ”otroligt intressant” och att det är viktigt för demokratin, att en mördare fälls. Tidigare har Ahlenius haft andra tankar, när hon fick kännedom om grupperingen Stay behind. Det är ett nätverk av paramilitära grupper mellan västländer i samverkan, som agerar på egen hand, när de anser att fara råder enligt deras egen bedömning. Även neutrala länder som Sverige och Schweiz finns med. Där kunde planering för Palmemordet ha ägt rum, sa Ahlenius i en artikel I Expressen den 26 februari 2018. Hon ville att Stay behind skulle utredas. Nu rättar hon in sig i ledet, liksom även GW Person har fått göra efter sin trilogi i en TV-serie, där han pekade på polisspåret. Det har han lyft fram ibland även i nära realtid, men inte nu, när krafterna skall samlas till ett avslut som folket kan anamma. Till råga på allt kommer Lars Borgnäs, med många Palmeprogram från tidigare Norra Magasinet med en helt ny teori, nämligen att mördaren var ute efter Lisbeth Palme och sköt mot henne först. Det låter som en medveten förvirring. Hur kan han låna sig till något sådant. Ju mer spretigt det blir desto bättre låter det som.

Nu har det visat sig i en video på nätet där den s.k. ”Chevamannen” Leif Ljungqvist berättar om Palmemordet intervjuad på platsen för mordet helt nyligen. ”Chevamannen” kom åkande på Sveavägen söderut och strax innan korsningen Sveavägen/Tunnelgatan hör han ett kraftigt skott. Vid korsningen fick han rött ljus och då kom nästa skott. Han gjorde en sväng tvärs över Sveavägen och stannade bilen på andra sidan riktad norrut. Gick ur bilen och såg en man ligga på gatan och en förtvivlad orolig kvinna bredvid. Efter en stund kom det fram att det rörde sig om statsministern med frun. Strax därefter kom den s.k. ”Skandiamannen” gående, och Ljungqvist är helt säker på att förloppet var i den ordningen. Det frikänner Skandiamannen från inblandningen i mordet.

Men folket i stugorna, hur tänker dom? De kommer inte att köpa något hop-kock utan ordentliga bevis. Det florerar i landet alternativa svar, som aldrig kommer att försvinna. Med de får förmodligen vänta tills historien skall tecknas ner av vetenskapliga forskare, utan hänsyn till ömma tår.

Publicerad av Blogginlägg i Tiden

Jag har yrkesmässigt arbetat som barnläkare under hela min karriär. Innan jag var klar med utbildningen, så anknöt jag mig till en forskningsinstitution på Karolinska Institutet under professor Torbjörn Caspersson. Han fokuserade på Medicinsk cellforskning. Jag har brett allmänintresse med fokus på barnsutveckling, samhällsdebatt, politik, religion, konst, litteratur och film. Har ett starkt fotointresse och har haft 4 utställningar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: