Donald Trump sågar sin egen säkerhetstjänst

Donald Trump har nyligen stämt tidningen New York Time inför domstol i New York för förtal genom hans återvalskampanj. Anledningen är en artikel skriven av Max Frankel med rubriken ”The real Trump – Russia Quid Pro Quo”, som handlar om rysspåverkan i valet 2016 med kopplingar till Vladimir Putins oligarkstyre, där Trump skulle ha bett Putin om hjälp att påverka valkampanjen till rivalen Hillary Clintons nackdel.

FBI under ledning av chefen James Comey startade en utredning för att utröna om det fanns ett otillbörligt intrång från rysk sida under valrörelsen 2016 till Trumps fördel. Tidigt strax efter Trumps installation till presidentposten ansträngde sig den nye presidenten, att få en bra relation med Comey. Trump blev dock något påträngande och det tyckte Comey skulle riskera FBI-chefens oberoende gentemot Vita Huset. Detta blev till en alltmer spänd relation mellan FBI chefen och presidenten. Det resulterade i att Trump sparkade Comney från sin tjänst i maj 2017. Samma dag råkade Trump ha besök av den ryske utrikesministern Sergej Lavrov och den ryske USA-ambassadören Sergej Kisljak! De tycks trivas väldigt bra i varandras sällskap.

Sergei Victorovitg – Donald Trump och Sergeij Kisljak

Ryssutredningen skulle dock fortsätta och efter några turer blev det Robert Mueller, en högt betrodd tidigare FBI chef under Gorge W Buch 2001- 2009 och som valdes med senatrösterna 98-0. Han fick också fortsatta under Barack Obamas första period på 4 år. Det blev två extra år utöver de regelmässiga 10 åren max. Mueller rapporten visade, att det hade varit en tydlig rysspåverkan under valet 2016. Trump klarade sig från beskyllningar för sin egen del, men han var mäkta irriterad över att Mueller klart utpekade en påverkan på valet från Ryssland. I rena ilskan kallade Trump Mueller för en notorisk Trump hatare på en presskonferens utanför Vita Huset.

När så Donald Trump hade ett tvåpartsmöte med Putin i Helsinki Finland är 2018, hade Trump ett samtal i enrum med Putin i två timmar. När de kom ut till uppställda TV-kameror, som skulle kabla ut budskapet inför hela världen, meddelar Trump att han har grundligt frågat Putin om det verkligen förekom en aktivitet från rysk sida i USA-valet 2016. Putin hade svarat, att så var det inte. Det köpte Trump! Därmed sågade han sin egen säkerhetstjänst med fotknölarna inför öppen ridå, då Putin och Trump stod sida vid sida och basunerade ut att Putin med ryska hackare ej stört valet. Efter detta besked har Trump med hjälp av sin privata advokat Rudy Giuliani sökt efter spår i Ukraina, som kan peka på att det var Ukraina och inte Ryssland, som intrånget mot USA-valet 2016 kom ifrån. Andra har kallat detta för ren desinformation från Ryssland. Bland andra har sparkade USA-ambassadören för Ukraina Marie Yovanovitch sagt det.

Det senaste försöket från Trump att sudda bort Rysslands skuld från frisläppandet av Hillary Clintons privata mail korrespondens till Julian Assange, är att Trump är villig att ge Assange nåd från en livstids fängelsedom i USA om han utlämnas och om han går ut i media och säger att det var inte Ryssland, som fixat fram mailboxen till honom.

Det är uppenbart att Trump arbetar frenetiskt för att ha mycket nära relationer med Putin. Den sparkade säkerhetschefen Jon Bolton uttryckte efter sin avsättning från Vita Huset, att Trump har en särskild fäbless för de stora ledarna i världen. När Putin var sparkad från G7-gruppen, efter hans annektering av Krim och det var dags att träffa den beskurna G7-guppen i Kannada, stod Trump utomhus med kamera påslagen och ropade: ” Var är Putin! Var är Putin!”

Publicerad av Blogginlägg i Tiden

Jag har yrkesmässigt arbetat som barnläkare under hela min karriär. Innan jag var klar med utbildningen, så anknöt jag mig till en forskningsinstitution på Karolinska Institutet under professor Torbjörn Caspersson. Han fokuserade på Medicinsk cellforskning. Jag har brett allmänintresse med fokus på barnsutveckling, samhällsdebatt, politik, religion, konst, litteratur och film. Har ett starkt fotointresse och har haft 4 utställningar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: