En osynlig inkräktare har vänt ut och in på hela klotet

Tellus har blivit lamslaget av ett litet osynligt virus. Varför?

I december 2019 uppdagades ett nytt virus i 11 miljonstaden Wuhan i Kina. En ung läkare blev första visselblåsaren, men man försökte tysta honom och behandlade honom illa och låste in honom. Sedermera efter några veckor blev han besannad och antivirusprogrammet drogs igång och hela Wuhan hamnade i karantän.

Visselblåsaren dog ganska kort efter att man hittat det virus som fick namnet COVID-19. Andra stora städer i Kina rensades på allt folk från gator och torg, men spridningen runt till andra länder var redan igång och gick ej att stoppa. Sydkorea blev enda landet, som lyckades begränsa spridningen. Det finns frågor angående kinesiska städer, som lamslogs i preventiv syfte, om de kan ha en COVID-9 epidemi att invänta. Om Kina har något mer att vänta eller ej, så har vi fått se hela vidden av nedstängda länder och med utegångsförbud. För flygbolagen står de flesta flighter stilla och enskilda länder stänger sina gränser. Det har blivit en påfrestning på samarbetet länder inom EU. Italien fick en stor dos av viruset på vintersportorterna i After ski-barer och pubar i norra delen av landet. Spridningen blev väldigt kraftfull i hela Italien med många smittade och många döda. Det visar betydelsen av hur stor den första dosen blir och att folk rör sig i stora klungor. Genomgående är att de äldre över 60 år och uppåt i stigande skala har drabbas mest och dödligheten är där störst. Från Norra Italien gick sedan en stor spridning till flertalet europeiska länder och även Sverige. Nu är spridningen i USA igång med full kraft, som är på gång att gå om Italien i procent döda.

Hur kommer det sig att vi blivit så strandsatta och sårbara att hela kloten blöder för ett virus? Vi kan gå till baka till den tid då länderna bars upp av jordbruk, djurhållning med kornas mjöl och fårens ull samt kött till mat efter slakt. Fisket i närliggande sjöar och hav var också viktigt. Vår älgstam äger vi dock fortfarande och våra skogar. Ändå är den breda självförsörjningen borta. Vi handlar mat och varor, bilar och kläder från andra länder. Det gamla hederliga ARLA företaget, som stötta svenska bönders mjölkproduktion under många år , är nu ett internationellt företag. Våra bönder är mäkta besvikna på företagets agerande gentemot den inhemska produktionen. Guldklingade svenska bilföretag som Volvo och Sabb är mest på kinesisk mark. Globaliseringen kräver täta kontakter, och det har vi fått via våra flygbolag med massavgångar över hela planeten. Dessa flygflottor har dock nu gått i träda.

Det som var viktigt förr var att lagra i sina egna förråd. Vi äldre som lever nu kan minnas särskilt efter de två världskrigen, att det var viktigt med att vara laddad med extra resurser i våra förråd. På 2000-talet lever vi helt i den globala världen och tanken på egna lager är inte så aktuella. Det som oroat oss i den globaliserade världen har varit miljöförstörelsen, och att vi försvårar vår egen överlevnad med vår miljöovänliga konsumtion.

Jag träffade en varmt troende person på Gud. Han menade, att det ända sättet att rädda planeten från kvävande miljöförstörelse och undergång, var för vår Herre att sända detta coronavirus, och påvisa vad den rena luften med mindre flyg och bilbränsle betyder och att efter epidemins slut tänka om kring planetens hälsa på allvar. Ja, gud vet. Om man frågar högerkristna i USA, så är de inga klimat aktivister. De tror att jordens ände stor för dörren och de kristna får fara till himlen. Det är ingen idé att jobba för klimatet och Donald Trump har lierat sig med dem.

Publicerad av Blogginlägg i Tiden

Jag har yrkesmässigt arbetat som barnläkare under hela min karriär. Innan jag var klar med utbildningen, så anknöt jag mig till en forskningsinstitution på Karolinska Institutet under professor Torbjörn Caspersson. Han fokuserade på Medicinsk cellforskning. Jag har brett allmänintresse med fokus på barnsutveckling, samhällsdebatt, politik, religion, konst, litteratur och film. Har ett starkt fotointresse och har haft 4 utställningar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: