Inför åklagare Krister Peterssons slutplädering på Palmemordet

Åklagare Krister Petersson har aviserat att han skall lämna ett av två besked i början av Juni: endera skall ha väcka åtal mot den s.k. ”Skandiamannen” eller lägga ner åtalet och stänga ner Palmeutredningen. Att efter så lång tid tro sig kunna lägga fram ett nytt åtal är vågat och särskilt då det gäller ”Skandiamannen”.

Det går lätt att skaffa sig en egen bild av ”Skandiamannen” genom att söka på YouTube. Där finns tre videos och hans namn, som heter Stig Engström. Vid utfrågning inför rätten framtonar han som en välordnad och tillmötesgående tjänsteman. Han ger korrekta svar med eftertanke och med medveten språklig noggrannhet. Han är skärpt och det finns inget av svävande osäkerhet, utan han svarar nekande på frågor, där han är osäker. Han framtonar inte stressad och ängslig som en pressad mördare skulle kunna vara. Således inget fabulerande. Hans karaktär ter sig som en man, som vill göra rätt för sig av den gamla hederliga stammen.

Av hans berättelse framgår klart, att han kom gående från Skandiahuset, där han arbetade över och gick en kort sträcka på Sveavägen mot Kungsgatan. Han skulle ta pendeln hem till familjen, som planerat att åka på sportlov till norra Sverige dagen därpå. Stig Engström hörde ett skott och hade då några korta steg fram till brottsplasten, där en man ligger på rygg och en kvinna böjer sig över honom. Stig Engström vänder mannen från rygg till mage. Han hade hört att framstupa sidoläge var nödvändigt i en sådan situation och frågar sedan kvinnan, som vi nu vet var Lisbet Palme, åt vilket håll mördaren sprang. Hon pekade bort mot Tunnelgatan i riktning mot trappans håll upp mot David Bagares gata.

Stig Engström tittar då bort åt det hållet och ser en man stående en kort stund en bra bit inne på Tunnelgatan, innan han ger sig iväg mot trappan. Engström ser att mannen har en mörk jacka och smala byxor. Ansiktet kan han inte se för mörkret. Sikten var skymd på grund av att det stod byggmoduler för arbetare mitt i Tunnelgatan. Personer kända från utredningen dyker upp allteftersom. Han noterade Anna Hage, som studerade till undersköterska och hennes kamrat Karin Johansson. Anna Hage gjorde hjärtmassage och mun mot mun metoden. Karin tog hand om Lisbet, som var skärrad och orolig, svår att lunga. Poliser dök upp och förhörde Engström. En polis av poliserna gick i riktning mot mördarens väg. Engström kom då på, att han glömt beskriva den springande mannens kläder och började därför att springa iväg efter polisen, för att ge sitt signalement. Återigen en vilja göra saker rätt, möjligen lite ansträngt tillmötesgående. Summa summarum ter sig Engström som en noggrann, tillmötesgående, snäll och typisk svenskt skötsam man.

Den s.k. Chevamannen, Leif Ljungqvist kom i sin Chevrolet och var på plats strax före Engström. Ljungqvist kan i en annan video på Youtube ses berätta om händelsen rörande Stig Engström. Ljungström hade hört båda skotten och är helt klar med sin bild om Stig Engström, nämligen att han kom gående kort efter mordet från norrsidan av Sveavägen nära Götabanken, som då fanns på den sidan och på väg mot affären Dekorima på samma sida. Intervjuaren i Youtube videon, pressar Ljungqvist rörande frågan, att Engström då inte kunde ha något med mordet att göra? Ljungqvist är helt klar på sin iakttagelse.

Rörande Dekorima finns på nätet en annan video, där Leif GW Persson berättar om två kvinnors iakttagelse av en man som stod i infasningen av Dekorima affären strax före mordet. Han hade pistolhölster och en walkie-talkie. Titta gärna på den videon. Sök på Dekorimamannen.

Med denna gjorda beskrivning av ”Skandiamannen” ter det sig märkligt, att han skulle utpekas efter 30 år som Palme mördare. Det ter sig mer som en försök att ge svenska folket ett lugnande medel och ta till sig som en kur och därefter gå vidare i livet. Annars lyssna på Krister Petersson om några veckor.

Kommentarsfältet: (nytt inlagt)

Publicerad av Blogginlägg i Tiden

Jag har yrkesmässigt arbetat som barnläkare under hela min karriär. Innan jag var klar med utbildningen, så anknöt jag mig till en forskningsinstitution på Karolinska Institutet under professor Torbjörn Caspersson. Han fokuserade på Medicinsk cellforskning. Jag har brett allmänintresse med fokus på barnsutveckling, samhällsdebatt, politik, religion, konst, litteratur och film. Har ett starkt fotointresse och har haft 4 utställningar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: