Filmem Prövningen

 Pappa Romeo och dottern Elza  Den rumänske regisören Christian Mungius senaste film fick Guldpalmen för bästa regi i Cannes 2016 och filmen har nu kommit till Sverige under namnet Prövningen. Den är inspelad i en förort till staden Cluj. En sunkig miljö med nedslitna bostäder och ett komplicerat familjedrama i ett genomkorumperat samhälle med en maffia och gott om vänskapskorruption. Huvudpersonen läkaren Romeo har en tonårsdotter Elza, som han önskar ett bättre liv än att leva i Rumänien. Romeo har ordnat ett stipendium för att Elza skall få studera i Storbritannien. Precis lagom till sluttentorna blir Elza överfallen och misshandlad. Hon får högerarmen skadad och har svårt för att skriva.  Pappan kämpar med alla medel för att komma över detta hinder. Makan Magda till Romeo lider av depression och ter sig nedbruten. Romeo har en älskarinna, Sandra med en son. Romeo dyker upp hos henne nu och då. Även om mycket i filmen handlar om Elza och hennes tentamen blir läkaren Romeo ändå en huvudperson. Han rör sig mellan alla sina låsta familjerelationer uttryckslös och som en nedtyngd medelåders man utan mimik, varunder han döljer en tuff kamp, som han inte sätter ord på. Det psykiatrika begreppet ‘flodhästen’ skulle passa på honom. Han försöker dock upprätthålla en vänskap och värme särskilt till dottern.. Hans egen mor är gammal och får hemma en akut hjärtåkomma, när Romeo är hos Sandra. Elza vet på något sätt att pappan är där och springer dit för att hämta honom till farmor, som Elza besökt.  Till allt detta för Romeo i början av filmen ett av sina fönster  i lägenheten sönderslaget av ett kastat föremål. Senare får han vindrutan på bilen krossad, utan att förstå varifrån det kommer. Någonstans har han sina fiender. Han försöker hjälpa dottern genom att prata med läraren, rektorn, vice borgmästaren och polisen och hitta vägar att komma runt Elzas tentamen, på lagliga vägar eller med vänskapskorruption Romeo har en patient som skall får genomgå en levertransplantation, Han har kontakter, som vet hur man kan få sin tentamen förlängd genom fiffel med bokstäver på examensformuläret. Sedan får patienten en hjärtinfarkt under operationen och hans fru är förtvivlad och vill tala med doktorn. Romeo måste ta samtalet, men ser ut att känna, att han inte orkar med mer.På en promenad runt sin bostad går Romeo in i ett litet skogsparti och han brister i gråt och hulkar sig. Det stora välfyllda burken spricker och han kan pysa lite. Men vänder snart åter men samma bistra tomma min. Den här filmen kommer inte att få någon framgång i Sverige. För djupgående för det svenska kynnet! Hur det går med Elzas tentamen får man se på slutet i filmen..    

Publicerad av Blogginlägg i Tiden

Jag har yrkesmässigt arbetat som barnläkare under hela min karriär. Innan jag var klar med utbildningen, så anknöt jag mig till en forskningsinstitution på Karolinska Institutet under professor Torbjörn Caspersson. Han fokuserade på Medicinsk cellforskning. Jag har brett allmänintresse med fokus på barnsutveckling, samhällsdebatt, politik, religion, konst, litteratur och film. Har ett starkt fotointresse och har haft 4 utställningar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: