Filmen om Noa

De gamla bibliska patriarkerna och profeterna levde i en intim dialog med Gud, en kanal som ständigt stod öppen i ett levande samtal. För att göra sin film har regisören Darren Aronofsky lagt in ett avstånd i den dialogen genom att konsekvent tala om skaparen i stället för Gud eller Herren och Noah har drömmar och fantasier i stället för tilltal från Gud, som blir lite mer oklara. Det ger utrymme för flera tolkningar av det som Noah uppfattar som komna  från skaparen. Detta filmtekniska knep öppnar för Darren Aronofsky att skapa fritt. Filmen är inspelad på Island och har fått en budget på 1 miljard kronor. Filmen byggger på en manus från Darren Aronofsky och John Logan och i filmmanuset finns Ari Handel med som medförfattare. Noah spelas av Russell Crowe och hans fru av Jennifer Connelly. Filmen är förstås på engelska och då blir stavningen på huvudrollen Noah. Denna osäkerhetsfaktor i kontakten med skaparen gör också att Noah kan bli osäker på på vad skaparen vill. Före avfarten med den stora båten hittar Noah en flicka bland en skara döda människor efter någon naturkatastrof. Det visar sig vara ett svårt skadat flicka och därav infertil, tolkar Noah det som att skaparen inte gett familjen någon möjlighet att föröka sig. Därmed blir uppdraget för Noah att forsla djuren över vattnet och sedan har Noahs familj gjort sitt och alla kommer att dö i tur och ordning. Noah har ju med sig sina tre söner Sem, Ham och Jafet utan fruktsamma svärdöttrar och då är loppet kört för Noah. I den bibliska berättelsen är det klart att Noah har funnit nåd inför Gud som en rättskaffens man och han känner sig utvald att med djuren få överleva katastrofen. Frågan om fortsatt förökning tas inte upp i bibeln. Ett underverk låter Aronofsky  hända då han i ett av människan förstört landskap låter ett frodigt stort skogsparti växa upp på nolltid , för att Noah skall få virke för sin ark. Bygget sätts igång. En stor folkgrupp från Kains släkt dyker upp och pockar på att få följa med. Det blir en häftig kamp mellan Noah och Kains släkt. Storvuxna väktare, som är någon form av fallna änglar med flera armar och stora  och byggda i stenblocksliknande kroppar, som de vore doppade i tjära och stora som tvåvåningshus hjälper Noah i striden, men ledaren lyckas gömma sig i arken. I bibeln är reaktionen från omgivningen mer hån och förakt för Noahs vilda fantasier. Folk tror inte på honom.  Alla djuren väller in, först fåglar och sedan kräldjur i datoranimerade former. Sist de stora benburna djuren. Väl inne i arken ser vi så gott som ingenting av dem under hela färden. Inte heller ett maffigt uttåg från arken efter landningen på berget Ararat finns med. Dramat fokuseras på det psykologiska spelet i Noahs familj.  I filmen skapas ett familjedrama kring familjemedlemmarnas egen överlevnad. Den ofruktsamma Ila hinner innan avfärden ta sig iväg till farfadern Lemek och han ger henne sin välsignelse, som också innebär att hon får sin fertilitet tillbaka. Ila och Sem fann varandra tidigt i filmen och de blir ett par och Ila blir gravid under färden med arken. Då Noah redan låst sig i tanken att hans familj skall dö, för att skaparen inte vill ha med människorna i sin värld, så hotar Noah att döda barnet om det blir en dotter.  Noahs hustru och Ila samt Sem kämpar en hård kamp mot Noah, som blir en envis ilsken tankemässigt fastlåst gubbe, som skall uppfylla uppdraget till varje pris, dvs så som han uppfattat det. Hur det går kan jag lämna till den som inte sett filmen att få uppleva. Intrycket är att Aronofsky skapat en film, som hamnat ganska långt ifrån berättelsens ursprung i Gamla Testamentet. Detta för att få det drama han velat skapa. Det finns frågor om människans ansvar för planeten och ondskan som förstör både människor, natur och djur och vårt ansvar inför det. Själv är Noah vegan för att göra sitt bidrag. Den som inte är välbekant med bibelns version kan ha lättare att köpa upplägget. Filmen fick kalla handen från Vatikanen som kallade den ”ett förlorat tillfälle” och ”en Noah utan Gud”. 

Publicerad av Blogginlägg i Tiden

Jag har yrkesmässigt arbetat som barnläkare under hela min karriär. Innan jag var klar med utbildningen, så anknöt jag mig till en forskningsinstitution på Karolinska Institutet under professor Torbjörn Caspersson. Han fokuserade på Medicinsk cellforskning. Jag har brett allmänintresse med fokus på barnsutveckling, samhällsdebatt, politik, religion, konst, litteratur och film. Har ett starkt fotointresse och har haft 4 utställningar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: