Filmen om Ove slår Star Wars på första dagen

Mediabevakningen inför premiären av en nystartad serie av Star Wars filmer var enorm. Alla medier hakade på och både äldre som fötts upp med de första tre Star Wars filmerna bredde ut sig i media och deltog i långa intensiva diskussioner. Jag som inte fångats av drömvärlden i rymden kände mig verkligen off.De flesta som intervjuades var nöjda med den nya filmen. Den gick helt klart genom nålsögat. Den nya svenska filmen om En man som heter Ove regisserad av Hannes Holm, hörde jag om i TV4:as morgonsoffa. Det var allt. Inte i Studio Ett och liknande topseedade sändningar, där de nya Star Wars filmerna diskuterades. Så fick Hannes Holm sin premiär med filmen Ove på Juldagen och slår publikmässigt ut  jätten Star Wars som en David mot Goliat i Gamla Testamentet. Fram till Annandagen hade 76000 sett filmen.Ove spelas på ett förtjänstfullt sätt av Rolf Lassgård och i återblickarna från ungdomen är det Filip Berg som spelar den unge Ove samt Ida Engvall, som spelar hans flickvän.Vi möter en Ove 59 år gammal, som när han skulle få något sorts avgångsvederlag från företaget han arbetade på, väljer att resa sig och går ut genom dörren, utan att skriva på några papper. Hans mor dog tidigt i livet och pappan och Ove blev kvar. Pappan bet ihop och talade inte mycket om mors död, utan ägnade sig åt att lära Ove allt om hur bilar fungerar. När Ove fått sin gymnasieingenjörsexamen  och skulle börja jobba omkom fadern i en tågolycka. Ensam fick han ordna sitt liv utan känslomässiga redskap  att hitta sin plats i det vuxna livet. Ove kom att levda mest för sitt Saabmärke på bilen och att vara en benhård, bångstyrig  regelbevakare som ordförande i sin bostadsrättsförening. Han får dock lyckan att hitta sin flickvän, med kompetens att i någon mån komma under det bepansrade skalet hos Ove och bilda familj. Men säg den lycka som får vara beständigt. I en Bussolycka skadas hans höggravida fru och barnet dör. Det skulle bli fler olyckor i familjen. Allt detta skapar en hårt bepansrad man, vars mänskliga kontakt blir att skälla på alla som inte håller reglerna nedskrivna av bostadsrättsföreningen. En iransk kvinna gift med svensk man, som flyttar in i bostadsrättsföreningen, lär sig förstå Ove och blir en av de som tillsammans med sina barn luckrar upp hans pansar. Det är ett gott tecken att filmen Ove skapar intresse. Nu är det väl så att det är en genomsnittsmässigt äldre generation som ser Ove i jämförelse med Star Wars filmen. Filmen om Ove berör på en påtagligt sätt och många som ser den och har sina låsningar kan spegla sig i filmen och få ett uppvaknande. Det är inte dåligt.

Publicerad av Blogginlägg i Tiden

Jag har yrkesmässigt arbetat som barnläkare under hela min karriär. Innan jag var klar med utbildningen, så anknöt jag mig till en forskningsinstitution på Karolinska Institutet under professor Torbjörn Caspersson. Han fokuserade på Medicinsk cellforskning. Jag har brett allmänintresse med fokus på barnsutveckling, samhällsdebatt, politik, religion, konst, litteratur och film. Har ett starkt fotointresse och har haft 4 utställningar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: