Malala på Film

Malala blev känd över hela världen sedan hon besköts den 9:e oktober 2012 av talibaner på sin hemort Swat Valley eftersom hon förespråkade skolgång för flickor. Hon sköts i huvudet, men efter flera operationer och svåra postoperativa infektioner hämtade hon sig förvånansvärt bra. Hon fick vä öra med hörselorganet förstört och en vä-sidig ansiktsförlamning. Hon hamnade i Storbritannien för slutlig behandling och vård. Från de hårdföra talibaner har hon fått höra, att om hon återvänder till Pakistan så skjuter de henne igen. I västvärlden har hon blivit en ikon för unga flickors och även pojkars rätt till utbildning och självständiga liv. Hon har fått Nobels fredspris och höll att strakt tal inför FN-församlingen. 

Hon kom 2013 ut med sin bok I am Malala. Igår var det premiär för dokumentär filmen He Named Me Malala av Davis Guggenheim. Namnet Malala anspelar på en saga om en flicka som uppmanade afghanerna till strid mot engelsmännen. Hon ropade ut att det  var bättre att leva en dag som ett lejon än 1000 dagar som slav. Det var hennes pappa som gav henne namnet. En viktig person i hennes liv är just hennes far. Han skrev in hennes namn som första kvinna på familjens 300-åriga släkttavla, där det bara fanns män. Han var en lärare med starkt patos för undervisning. Han lät Malala som enda flicka få gå i skolan. När det blev svårigheter att bedriva undervisning på hemorten startade han med mycket små medel en egna skolor, där han var vaktmästare, städare, lärare och rektor i en och samma person.

Verksamheten växte och flickornas antal ökade. Många barn kom från fattiga familjer och kunde inte betala skolavgiften, men fick gå kvar ändå. Barn som inte hade mat hemma fick komma förbi och äta frukost i Mallas familj och en del bodde periodvis i familjen. När Afghanistan tog över det område familjen bodde i, var ledaren initialt mycket tillmötesgående gentemot befolkningen. Sökte kontakt och samtalade med gräsrötterna.

Så småningom blev nyporna hårdare och det blev undervisningen, som blev skottavlan. Många skolor förstördes till grunden. De som opponerade sig letades upp och dödades. Efter återkomsten till livet har Malala gjort skillnad konkret. Hon har t.ex. en fond som ger möjlighet för syrianska barn i sina tältläger, att få undervisning. Hon har varit i Afrika för att ge uppmärksamhet kring de flickor som terroristgruppen Buco Haram kidnappat. Hon har talat med Barack Obama om faran med drönare i Syrien och Irak.  

I filmen får man lära känna hennes familj med två bröder och föräldrarna. Om Malala är pappas flicka så är äldsta brodern mammas pojke. Mor längtar tillbaka till Pakistan.  Malala berättar att hon skiljer ut sig mycket från de andra tjejerna i klassen. De har haft och gjort slut med pojkvänner. Det har inte hon. Hon lever att annat liv. Ändå kan hon tjusas av att titta på duktiga manliga idrottsmän på nätet. Bröderna retas med henne och säger att hon gillar dom på flera sätt. Malala har ett patos och en förmåga att uttrycka det med auktoritet och folk lyssnar. Hon kommer att fortsatt göra skillnad och hon förstår att rätt använda sin position.

Publicerad av Blogginlägg i Tiden

Jag har yrkesmässigt arbetat som barnläkare under hela min karriär. Innan jag var klar med utbildningen, så anknöt jag mig till en forskningsinstitution på Karolinska Institutet under professor Torbjörn Caspersson. Han fokuserade på Medicinsk cellforskning. Jag har brett allmänintresse med fokus på barnsutveckling, samhällsdebatt, politik, religion, konst, litteratur och film. Har ett starkt fotointresse och har haft 4 utställningar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: