Terroristena i Paris fredagen den 13/11 levererar en nytt vansinnesdåd

Franska revolutionen                              IS mördandeÅter har den fria världen drabbats av smalspåriga hjärnor, som fulladdade av sprängdeg runt kroppen och packade gevärsmagasin ger sig in bland intet ont anande parisare och turister och skall ge igen för att Frankrike deltager i kampen på plats mot Islamiska staten (IS) och dess krigföring i Irak och Syrien. Till en rockkonsert som var full av musikälskande mest ungdomar sprang flera terrorister in och sköt urskiljningslöst. Till en fotbollsarena i en vänskapsmatch mellan Frankrike och Tyskland var en terrorist på väg med köpt biljett i fickan och sprängdeg på kroppen, men stoppades för det han var utrustad med och en katastrof på den arenan kunde undvikas. Ett ryskt plan från Egypten var sannolikt lastat med en bomb som straff för att IS bombas av ryska plan.Idag samlas världens ledare för att  försöka skapa en handlingsplan för att oskadliggöra IS. Vilken väg skall de gå? IS kan ha stärkt sina ställningar i Europa genom att haka på den flyttningvåg som i storlek vi inte sett maken till. Till Sverige har tills helt nyligen många flyktingar släppts in utan passhandlingar, så vi vet inte hur många IS soldater vi släppt in. IS vill gå tillbaka till 700-talet och bilda ett Kalifat på den grund som då var islams rätta tolkning. IS kämpar mot många muslimer som inte tillhör sunniterna inom Islam och det är många muslimer bland shiiter och sekulära som står på IS dödslista. Att gå tillbaka till 700-talet innebär att sudda ut hela västvärldens vetenskapliga, sociala och kulturella utveckling. Den är tidstypiskt att Frankrike med sin grund i franska revolutionen med slagorden Frihet Jämlikhet och Broderskap blir måltavla för IS. Det gäller att rätt förstå vad IS står för och att välja rätt väg i kampen mot denna barbariska terrororganisation. Det har funnits en trend i Sverige att förklara organisationer och krafter som IS står för med ”underliggande sociala och politiska problem”. Det är naivt men har sin förklaring i att Sverige är det mest sekulariserade landet i världen och har glömt hur religiösa kontexter fungerar i det mänskliga psyket. Ungdomar som åker till Irak och Syrien har sin hemvist i någon svensk moské. De har dock sökt en fördjupning och ett mer sant uttryck för sitt religiösa liv än vad de finner bland sekulära svenska muslimer . Att komma till ett samanhang där Koranen är gunden för statsbildningen och där alla är rättrogna och de unga kvinnorna kan utan menande blickar bära slöjor, niqab och burkor i full frihet. De får vara med om att bygga den universella staten och föda sina barn där. Det är det största som kan hända dem.Det går inte att som den rödgröna grupperingen i Stockholms stadshus erbjuda dem jobb och bostad, när och om de återvänder hem i något sorts naivt syfte att omprogrammera dem från det de blivit tvingade in i och egentligen inte vill vara med om. Det är svensk sekuläritet  i dess famlande okunskap.Nej, det gäller att förstå var kraftkällorna finns och hur grunden för terrorismen byggs upp för att få de rätta insatserna för att bekämpa det som hotar hela vår västliga värld med sina grundläggande värderingar om frihet för individen och att bygga sina samhällen på jämlikhet och allas lika värde. Det är allt detta som hotas.

Publicerad av Blogginlägg i Tiden

Jag har yrkesmässigt arbetat som barnläkare under hela min karriär. Innan jag var klar med utbildningen, så anknöt jag mig till en forskningsinstitution på Karolinska Institutet under professor Torbjörn Caspersson. Han fokuserade på Medicinsk cellforskning. Jag har brett allmänintresse med fokus på barnsutveckling, samhällsdebatt, politik, religion, konst, litteratur och film. Har ett starkt fotointresse och har haft 4 utställningar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: