Livets Ord – en sekt?


Ulf Ekman


Om tidningen Världen idag


Per Kornhall, som är en avhoppare från Livets Ord efter 17 år i verksamheten, har efter några års frånvaro från rörelsen skrivit en bok, som kom för ett år sedan, där han ställer frågan om Livets Ords verksamhet fyller kriterierna för en sekt. Han lägger ut måttstocken för kriterierna kapitel för kapitel och frågan blir ju med ja besvarad av Kornhall.

Det har sista tiden blivit turbulens kring tidningen Världen idag, som utges av Livets Ord som en 3-dagars tidning. Den kvinnliga chefredaktören Felicia Svaeren har fått gå och erstatts av Lukas Berggren och ansvarig utgivare  blir  ingen mindre än bossen sjäv, nämligen Ulf Ekman, utan journalistisk kunnighet eller annan vana från tidningsvärlden. Han vill ha en klarare  propagandistisk profil med klart Livets Ords budskap. Flera på tidningen tycker att det gått för långt. Den gamle TV-profilen Siwert Öholm lämnar, därför att det blir ett begränsat utrymme för journalister med känsla för viss frihet och som vill ha obundenhet till församlingsledningen.

Att ha ett grepp om allt som sker inom verksamheten är inget nytt. Medlemmarna slussas in från söndagsskola, via förskola till grundskola och sedan till gymnasium och slutligen till något som man kallar universitet, men som ej alls fyller kriterier för det. Allt detta i Livets Ords regi! På så sätt håller Ekman koll på att ingen influens utifrån når in till de ungdomar, som föds in i rörelsen. Den kan motivera att sätta sektstämpeln på Livets Ord. När sedan Felicia Svaeren på Världen idag för en tid sedan lämnade sitt medlemskap i Livets Ord, var det bara att packa och gå, även om det inte beskrivs så inifrån. Agerandet från Ulf Ekman stärker sektstämpeln i och med den snäva toleransen han visar. I och med det som nu händer blir Ulf Ekman styrelseordförande och ansvarig utgivare  för Världen idag!

Den gamle frikyrkoprofilen och 70-års pensionären Stanley Sjöberg har de senaste åren starkt närmat sig Livets Ord, mycket tack vare att de så helhjärtat ställt upp på Sjöbergs skötebarn, nämligen Jesusmanifestationen, som hållits i ett par år i början av maj med storsamling av kristna i Stockholm och flera demonstrationståg runt om i centrala Stockholm. Det var från början Sjöbergs idé helt och hållet. Han trodde att Jesusmanifestationen skulle leda till en folkväckelse i Sverige! Alltnog har Sjöberg nyligen föreslagit att Lewi Pethrus gamla skapelse tidningen DAGEN skulle gå samman med Världen idag för att bilda front mot ondskans andemakter över Sverige. Jag tror han är rätt ensam om den tanken liksom det varit svårt att få den breda uppslutning kring Jesusmanifestationen, som Sjöberg hoppats på.

Ulf Ekman har sagt att hans tid som ansvarig utgivare skall bli kort. Det är en övergångslösning. Tidningen spar kanske ett löneutrymme en period, då Ekman har sin heltidsanställning i församlingen?? Hur det blir kommer en snar framtid att visa.

Publicerad av Blogginlägg i Tiden

Jag har yrkesmässigt arbetat som barnläkare under hela min karriär. Innan jag var klar med utbildningen, så anknöt jag mig till en forskningsinstitution på Karolinska Institutet under professor Torbjörn Caspersson. Han fokuserade på Medicinsk cellforskning. Jag har brett allmänintresse med fokus på barnsutveckling, samhällsdebatt, politik, religion, konst, litteratur och film. Har ett starkt fotointresse och har haft 4 utställningar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: