Terrordåden i Paris

Nu har det hänt det som en gång var planerat för Gyllandsposten, nämligen massiv attack mot en tidningsredaktion. Två al Qaida inspirerade 30-åriga bröder sprang in på redaktionsmötet, som hålls varje onsdag hos tecknande skämttidningen Charlie Hebdo i Paris. Egentligen har tidningen varit hotad sedan de publicerade bilder av Lars Vilks rondellhund. Redaktionen har också fått brandbomber inkastade till sig och stod på al Qaidas dödslista. Hotbilden var fortsatt stor, men blev ändå en överraskning för säkerhetstjänsten i Paris. Totalt sköts 12 personer ihjäl och flera av de mest kända journalisterna på tidningen. De två bröderna Chérif och Said Kouachi 32 resp .34 år gamla var kända av säkerhetspolisen. De var anslutna till al Qaida och hade varit i Irak och Syrien och krigat. Said hade suttit i fängelse för rekryteringsarbete av ungdomat till krigen i  Irak och Syrien. Det har framkommit att de hade haft uppdrag från en terrororganisation från Yemen och finansierats därifrån. På tidningen Charlie Hebdo dödades 12 personer och flera mycket kända och beundrade journalister som Georges Wolinski 80 år. Han har varit tecknare sedan 1960-talet. Stephane ”Charb” Charbonnier 47 år, redaktör och tecknare, hade ständig livvakt för sina Mohammed teckningar. Livvakten dog också. Till de döda hörde också Jean ”Cabu” Cabut, 76 år. Han började teckna 1954 och var den högst betalda tecknare i världen. I en telefonkontakt under dramat med en fransk tidning meddelade en av bröderna att de vill försvara profeten Muhammed, som de ansågs blivit kränkt av Charlie Hebdo. Situationen komplicerades då en judisk butik intogs av ytterligare en man ur samma islamistiska grupp och hotade döda gisslan i butiken om inte bröderna Kouchi, som då infångats i en industrilokal, släpptes. Detta ledde till en gemensam stormning av båda lokalerna och terroristerna dödades. Den debatt som startade i och med attacken mot  Charlie Hebdo handlar om hur det kunde hända, då bröderna Kouachi var kända av fransk säkerhetspolis och övervakades. Alla är överens om att en klart ökad hotbild föreligger i västvärlden från terrornätverk. Vi kan minnas att svenskar varit inblandade i ett mycket likartat terrorförsök mot Jyllandsposten, som fortfarande lever under hot av att ha publicerat Lars Vilks rondellhund. Där var svensk och dansk säkerhetspolis terroristerna  på spåren och tog dem dagen innan det planerade dådet, vars avsikt var att döda så många som möjligt på Jyllandspostens redaktion. En av terroristerna på väg till Jyllandsposten med svenskt medlemskap var Mounir Awad ursprungligen från Libanon och gift med Safia Benaouda som är dotter till Helena Benaouda. Hon är ordförande i Sveriges muslimska råd.  Detta leder tanken till hur det förebyggande arbetet skall kunna genomföras. Om en så centralt placerad muslim i Sverige har en svärson som var på väg att göra precis det som hände mot Charlie Hebdo, väcks frågan hur det inre arbetet går till av imamer i Moskéerna. Vi vet att muslimska ledare världen över har fördömt dådet i Paris och enskilda muslimer har uttalat att  islam tillåter inte mord och är en fredens religion.  Ändå lever frågan hur det förebyggande arbetet görs inom i islam. Det finns radikaliserande texter i Koranen, som ungdomar kan ta till sig, för att leva ett rättroget liv gentemot Mohammed. Vill man hårdra så har Isis metod att halshugga sina fiender stöd i den sura (kapitel) i Koranen, som bär Muhammeds namn. Hur hanteras sådana texter i undervisningen av unga muslimer. Vi är många i Sverige som växt upp med tron att varje ord i Bibeln är Guds ord. I Gamla testamentet finns uppmaningar från Jahvé att döda hela orter av människor. Även om det inte finns uppaningar att halshugga de som inte tror i Nya testamentet, så leder bokstavstron till orimliga konsekvenser. Det är snart  400 år sedan den svenska lutherska armén drog ner över Tyskland för att kriga mot katoliker. Vi har erövrat en större vidsynthet och tolerans.  Det är viktigt att motarbeta den förstärkta islamofobi, som kan väntas efter Parisdådet. Icke för ty så finns det ett inre arbete att ta på allvar för muslimska ledare att med ungdomar läsa de radikaliserande texterna och förklara vad de står för och därmed neutralisera dem. Det räcker inte bara att säga att terroristerna representerar inte vår Islam.  

Publicerad av Blogginlägg i Tiden

Jag har yrkesmässigt arbetat som barnläkare under hela min karriär. Innan jag var klar med utbildningen, så anknöt jag mig till en forskningsinstitution på Karolinska Institutet under professor Torbjörn Caspersson. Han fokuserade på Medicinsk cellforskning. Jag har brett allmänintresse med fokus på barnsutveckling, samhällsdebatt, politik, religion, konst, litteratur och film. Har ett starkt fotointresse och har haft 4 utställningar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: