Uppenbarelsen – en filmrecension

c

Uppenbarelsen är en ny film med Sverigepremiär i November 2018. Den är regisserad av Xavier Glannoli med manus av Jaques Flieschi, Marica Romano och Xavier Glannoli. Filmen berättar hur en ung kvinna  Anna spelad av Galatéa Bellugi får besök av Guds moder den Heliga Maria i en liten fransk by: Anna får ett budskap från Maria och hon lämnar en linneduk efter sig och det finns blodfläckar på den. Det skapar en stor uppståndelse och det blir en folkvandring till den lilla byn med tillhörande kommers av bilder och hastigt tillskapade helgonföremål. Det blir funderingar kring detta och Biskopen i Rom vill ha en utredning vad som hänt och om man kan tro på Anna. Han skannar bland undersökande journralister och finner Jacques Mayano spelad av Vincent Lindon. Denne har just kommit hem från en reportageresa i Syrien tillsammans med sin fotograd som olyckligt träffades av en bomb och dog. 

Jacques Mayano får en kallelse från Vatikanen i Rom för ett möte. Jacques får inte veta något i förväg, eftersom det är så hemligt, men åker dit i alla fall. Där berättas det om flickan Anna och hennes uppenbarelse och mötet med  Maria Jesu moder. Efter lite tvekan antar sig Jacques uppdraget. Det bildas en undersökningskommission, som skall granska Anna från flera håll. Hon genomgår en medicinsk undersökning och en livshistoria över hennes tidigare liv. Hon har vuxit upp först på ett barnhem och sedan i fosterfamilj, tills hon flyttade ihop med en grupp nunnor. Allt detta pågår medan byn översvämmas av pilgrimer som vill se platsen för uppenbarelsen och få beröra Annas kropp. Hon deltager i av folk översvämmade gudstjänster, där hon håller korta tal. Allt hängivit påhejad av en pastor från en Filadelfia församling, som ordnar med internetsändningar.   I bakgrundshistorien finns en nära barndomsvän (M) till Anna, och de växte upp till tonåringar. M fick en pojkvän och min slutsats är att Anna också var tillsammans med en pojkvän. Han finns med i filmen och han förmedlar brev från M till Anna med jämna mellanrum. I en scen undrar han hur länge Anna skall hålla på med ”allt det här”?

I slutet av filmen lyckas Jacques finna M på ett flyktingläger i Syrien. M hade varit spårlöst försvunnen efter uppenbarelsen och ger förklaring till varför det fanns ett högt skrik i samband med den gudomliga uppenbarelsen. Anna tillstår dock inte att det fanns något sådant skrik. Här finns viktiga pusselbitar till förståelsen av hela historien. Det ligger dock lite dolt och blir inte helt uppklarat i filmen. Och det är säkert medvetet, annars blir det ingen spänning kvar. Anna blir nyfiken på Jacques och läser på internet om honom. Hon säger i någon sekvens, att hon tycker att han är annorlunda än mot de andra runt omkring. Hon uppsöker honom även privat och vill under tårar få ett löfte av honom att kommissionen inte skall undersöka blodet på den linneduk som Maria gav henne.  Det går heller inte att frånsäga Anna en erotisk dragning till Jacques. Det blir ändå en undersökning av den blodbesudlade duken.  Resultatet och kommissionens undersökning och slutkommentar och hur det hela slutar får läsaren uppleva själv. Det är en laddad film med flera bottnar och jag har min slutsats klar. Andra kan komma till något helt annat. Det gör filmen stark och sevärd.  

Publicerad av Blogginlägg i Tiden

Jag har yrkesmässigt arbetat som barnläkare under hela min karriär. Innan jag var klar med utbildningen, så anknöt jag mig till en forskningsinstitution på Karolinska Institutet under professor Torbjörn Caspersson. Han fokuserade på Medicinsk cellforskning. Jag har brett allmänintresse med fokus på barnsutveckling, samhällsdebatt, politik, religion, konst, litteratur och film. Har ett starkt fotointresse och har haft 4 utställningar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: