USAMA BIN LADEN ÄR DÖD

Nu har även den muslimska världen erkänt att al-Qaida ledaren Usama bin Laden är död, så då kan man med viss trovärdighet föra den sanningen vidare. I första fasen var det Barack Obama som lade ut agendan, sedan en USA-ledd kommandoräd med elitsoldater tagit sig in i det stora hus i Abbottabad nära Islamabad, som Bin Laden levde i sedan 2005 och där han var granne med en stor pakistansk militärförläggning.
  I ett stort ca 6 år gammalt hus med flera våningar och omgärdat av en befäst hög mur bodde bin Laden med sina tre fruar och åtta barn. På 45 min var attacken över och bin Laden samt tre andra vuxna döda. Ingen omfattande eldstrid pågick har vi förstått i efterhand. En helikopter störtade. Bin Ladens döda kropp togs med och dumpades i havet. USA ville inte riskera att få en vallfärdsplats för terroristledaren.


Så var den långa jakten slut. Den började den 11 september 2001, efter att tvillingtornen på Manhattan fallit efter att två flygplan kört in i dem. TV-bilder kablades ut över världen medan tornen föll i realtid. Ingen som såg de sändningarna kommer att glömma det. Samma dag startade ett flertal kapade flygplan med olika mål i USA i syfte att kraschlanda på utvalda mål. Pentagon blev träffat. Vita huset klarade sig eftersom det planet störtade på vägen dit. Världen såg en ny typ av terrorattack i megaformat. Det låg en flerårig planering bakom den.


En tid efter händelsen hittades en video i en av bin Ladens övergivna bostäder. Där ser man hur bin Laden får besök från en liten grupp imamer från USA. De talar bland annat om 11:e september. Bin Laden visade sig vara förvånad att effekten blev så stark av flygplanskrascherna. Han hade kallkullerat med att skalet på tornen skulle stå kvar. Han framstod som mycket initierad och delaktig i planeringen. Därmed beskrev han sig som strakt involverad i förarbetet. Imamerna rapporterade om ett ökat deltagande i moskéerna i USA efter 11:e september, vilket gladde bin Laden.

Vem var då Usama bin Laden?  När man ser videon med imamerna, så framstår bin Laden som en karismatisk starkt troende man med auktoritet. Han utstrålar stor tillit till sig själv.  Han var inläst på Koranen och levde den i sitt eget liv. Han gjorde sin tolkning och ville förvekliga det heliga kriget. Carmen bin Laden, som var en svägerska till Usama bin Laden med persikst ursprung beskriver honom som renlärigt troende konsekvent muslim. Hon har efter skilsmässan från Usama bin Ladens bror skrivit boken Inside the Kingdom, där hon ger en bild inifrån familjen bin Laden.  När hon den 11:e september hörde nyheten från de fallande tvillingtornen i New York visste  hon instinktivt att hennes svåger var inblandad.


I kraft av sin muslimska övertygelse, som inte delas av alla muslimer, har han levt ett liv med USA som den store Satan i världen. Han har haft som mål att tillintetgöra denne fiende. Det har varit hans övertygelse. Jag tror inte han haft som mål att döda, men han har heller inte alls ryggat från att människor dör som resultat av hans aktioner.  Man kan säga att USA:s hämnd i Abbottabad blev ljuv. Dock diskuteras nu folkrättsliga principer och om inte vilken brottsling som helst, som inte är beväpnad och kan döda den som fångar honom, skall erkännas en rättslig prövning. Detta har Barack Obama och administrationen i Vita huset ryggar för. Hur den debatten slutar  kommer den närmaste tiden att utvisa. Än så länge jublar och firar det amerikanska  folket segern över den döde Usama bin Laden.

Publicerad av Blogginlägg i Tiden

Jag har yrkesmässigt arbetat som barnläkare under hela min karriär. Innan jag var klar med utbildningen, så anknöt jag mig till en forskningsinstitution på Karolinska Institutet under professor Torbjörn Caspersson. Han fokuserade på Medicinsk cellforskning. Jag har brett allmänintresse med fokus på barnsutveckling, samhällsdebatt, politik, religion, konst, litteratur och film. Har ett starkt fotointresse och har haft 4 utställningar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: