Asylsökande välde in över Sverige

Den stora vågen av flyktingar, som vällde över Europa, Norden främst från Syrien, Afghanistan norra Afrika möttes av olika reaktioner i de olika europeiska länderna. Det fanns de som höll emot med kraft som t.ex. Ungern. Andra öppnade famnen som i Sverige. Detta ledde till stora skillnader i insatser för mottagande på mycket kort tid och blev tunga belastningar.

Tabellen ovan visar i en jämförelse mellan åren 2014 och 2015 att Sveriges inflöde av asylsökande var mycket stort 2015. Totalt kom det 163 000 stycken. Danmark, Norge och Finland fick 20 825, 31 145 och 32 475 respektive. Dessa tre länder har alla nära 5,5 miljoner innevånare. Sverige fick med de som fick stanna en befolkning på 10,12 miljoner. Hade de tre andra länderna tagit emot samma kvot i relation till befolkningen som Sverige skulle det fått ca 80 000 var. Man kan undra varför Sverige tog så mycket. Det troliga är att det var nog inget val,utan det flödade in och det var ingen kontroll på mängden. Det var också en fråga om attityd. Asylrätten värnades fullt ut och tanken på hur många de var fanns inte tid att kontrollera.

Bland de politiska partierna var inställningen olika på en höger/vänster skala. Statsministern Fredrik Reinfeldt sa i sitt tal i Almedalen 2014 med anledning av vad han såg i kikaren: ” Svenska folk öppna era hjärtan”. Frågan att relatera till så enkla saker som var de asylsökande skulle bo hanns inte med att förbereda. Många asylsökande blev fast i ett tillfälligt boende med mycken trängsel. Oro uppstod hur det skulle bli. En TV-kamera besökte en barack och en assyrier satt på sängkanten och frågade: ”Hur hade Sverige tänkt att ordna det här? Vi sitter bara här”. Politikerna sökte lösningar som att skapa start jobb med lägre löner. Kommunerna ute i landet fick en stor del av att försöka ordna asylplaceringar, därför att de hade tomma lokaler. Men dessa kommuner hade inte ekonomiska resurser och började gå på knäna och klaga mot regeringen. Filipstad blev ett exempel på kris. Ursprungsbefolkningen hade redan börjat flytta innan invandringen kom på grund av brist på arbete. Kommunordförande i Filipstad reste runt i landet och samlade 10 kommuner med liknande svåra problem. De skulle sedan gå till Stefan Löfven och visa hur svårt de hade det. Ännu har vi inte hört hur det gått??

Den politiska situationen förändrads och Sverige demokraterna (SD) steg kraftigt upp i opinionen. De var det enda partiet, som länge varnat för en stor invandring. Det handlade främst om att anpassa intaget av utlänningar i relation till vad landet kunde mäkta med. Nu är SD i flera mätningar störst. Försöket att isolera SD har misslyckats. Den nya regeringskonstellationen (JÖKEN) skapades för att utestänga SD och vänsterpartiet (V). Med det har inte lyckats. V, KD, M och SD har nu gott samman för mer pengar till kommunerna och det har lyckats på grund av egen majoritet. Ett ordentlig drag i näsan på särskilt Annie Lööf och Stefan Löfven.

Det finns stor risk att regeringen spricker. Det politiska draget från Jonas Sjöstedt att gå ihop med högerpartierna har retat Löfven ordentligt. Han gick ut i media och var kränkt av att Jonas Sjöstedt hade sagt, att han under inga omständigheter skulle samverka med SD. Den utsagan möjliggjorde skapandet av (JÖKEN). Men så går Sjöstedt och gör det i alla fall. Ja, men Löfven gjorde upp den dumheten med regeringspartierna på uppdrag av Annie Lööf att just stänga Sjöstedt ute från regeringsarbetet. Det blev lång näsa till hela regeringen. Det politiska läget är mycket instabilt. Och det läcker ut från oppositionen av och till att det kan bli nyval.

Hur framtiden kommer att te sig med de 60 500 som hitintills fått permanent uppehållstillstånd och de 24 00 som har tillfälligt uppehållstillstånd samt de 12068 som ej materiellt har prövats vet vi inte. De 32 000 ”barn” som fått asyl lever ett osäkert liv och en icke oväsentlig grupp lever på gatorna i Stockholm. Återbördandet till hemländer, får ofta de som fått nej på sin asylansökan ombesörja själva. Det är ingen bra metod. De bör få ett slutboende, varifrån de kan få hjälp med transport till Arlanda.

Publicerad av Blogginlägg i Tiden

Jag har yrkesmässigt arbetat som barnläkare under hela min karriär. Innan jag var klar med utbildningen, så anknöt jag mig till en forskningsinstitution på Karolinska Institutet under professor Torbjörn Caspersson. Han fokuserade på Medicinsk cellforskning. Jag har brett allmänintresse med fokus på barnsutveckling, samhällsdebatt, politik, religion, konst, litteratur och film. Har ett starkt fotointresse och har haft 4 utställningar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: