Knutbyrättegången: Ledaren tog inte chansen

Sedan 2004 har i perioder Knutbyförsamlingen valsat runt i media. Det blev en sluten församling med målet att nå fram till den sanna läran och vinna världen med sin teologi. Den kom att uppvisa märkliga inslag skilt från det mesta inom frikyrkorörelsen. Efter ett mord inom församlingskretsen 2004 började den inre kretsens liv att läggas ut steg för steg för öppen ridå.

Efter ett mord och ett mordförsök 2004, där pastorn Helge Fossmo i en rättegång dömdes för anstiftan till mord på obestämd tid har ändå det fortsatta livet i församlingen inte varit som en vanlig pingstförsamling. Den kvinnliga ledaren Åsa Jacobsson har fortsatt att trollbinda och styra medlemmarna. Det nya efternamnet har hon återtagit efter sin far.

Många har nog trott att efter mordet har församlingen fått lugn och ro, men så är det inte. Den speciella teologin, som fanns från början har utvecklats vidare och förstärkt den kvinnliga ledarens ställning. Hon har i den inre kretsen byggt upp en position för sig själv, som den som stått Jesus allra närmst. Hon har fått budskap genom tilltal från Jesus själv. Han har nämligen gjort henne till Kristi brud, som blev en benämning på Åsa. Det har sedan broderats ut till att vara den brudgum, som bibeln beskriver som den universella församlingen, men som hon fått besked om att bruden är hon, Åsa Waldau, som hon hette då. Hon har även fått budskap från Jesus, som hon skrivit ner, där hon fått ett nytt namn, nämligen Tirsa. Det finns en relation mellan religion och sexualitet och den går tydligt i dagen genom denna historia gestaltad av Åsa Jacobsson. I den kristna historien finns många uttryck av relationen mellan tro och sex. Klosterrörelsen speglar ett avståndstagande från sexualiteten liksom katolska prästers celibat. Kristna ungdomars avhållsamhet före äktenskapet har varit viktigt, men i modern tid luckrats upp.

Denna brud Tirsa skall i ett bröllop i himmelen gifta sig med Jesus. Den kvinnliga ledaren kommer att när som helst ryckas upp till Guds himmel med sputnik fart. Efter en tid, när upplyftande inte kom, vill Åsa nå sin himmel genom att dö. Inre kretsen av ledare, får då veta detta om hennes efterlängtade död. I denna väntat tappar hon humör och skäller och ryter åt medlemmar, som hela tiden försöker trösta henne och ger henne gåvor. Hon får då i den vevan veta från Gud, att hon skall inte behöva arbeta som pastor längre, utan få vara fri att göra vad hon vill i sin väntan. Hon jobbar då inte i församlingen, men har kvar sin lön.

I denna bisarra situation utspelas det som nu har gåtts igenom i Uppsala tingsrätt. Starka vitten, om hur det har misshandlats av den kvinnliga ledaren har berättat dessa otroliga händelser i tingsrätten. Det hade också kunnat vara ett tillfälle för Åsa Jacobsson att öppna upp för en bekännelse, om det hon anklagas för. I stället har hon lämnar in en tolvsidig försvarsskrift, som en av de förra kvinnliga pastorerna berättat inte stämmer alls. Denna kvinnliga pastor Emma går att lyssna på i sektpodden. I rättegången och i sektpodden kan nu medlemmar få hjälp att läka sina sår. Det hade också varit läge för Åsa Jacobsson att lägga allt på tingsrättens bord. Det gör hon inte och det leder till att hon kommer att alltfort få leva med en isklump i sitt bröst.

Publicerad av Blogginlägg i Tiden

Jag har yrkesmässigt arbetat som barnläkare under hela min karriär. Innan jag var klar med utbildningen, så anknöt jag mig till en forskningsinstitution på Karolinska Institutet under professor Torbjörn Caspersson. Han fokuserade på Medicinsk cellforskning. Jag har brett allmänintresse med fokus på barnsutveckling, samhällsdebatt, politik, religion, konst, litteratur och film. Har ett starkt fotointresse och har haft 4 utställningar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: