Tiden efter impeachment

Efter några turbulenta, aggressiva veckor och kraftigt polariserad politisk debatt, borde livet gå in under en något lugnare period i USA. Emellertid med en presidentvalskampanj i en stökig upptakt, med strul i valräkningsproceduren, och där två partier, demokrater och republikaner, är i uppladdningsfas så lär lugnet och analysen dröja.

Den kamp som genomkämpades under riksrättsförhören och efterföljande debatter i senaten har ett skrämmande debattutfall avslöjats. Frågan gällde ju om president Donald Trump hade i samtal Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj pressat sig till att få en utredning av Joe Biden och hans son avseende korruption i deras kontakter med företaget Burisma, Ukrain Gas Company. Därtill höll Trump inne med ett militärt stöd på 400 miljoner dollar, beställd av Representanthuset. Trump ville förvissa sig om att utredningen påbörjades. Detta är inte möjligt för en president att göra enligt den Amerikanska konstitutionen och det blev ett riksträttsförhör. Det fanns personer som hade hört telefonsamtalet. Först ut var en visselblåsare och sedan sådana de som hade förstahandsinformation och vittnade i Senaten som militären Lt. Col Alexander Vindman och USA:s EU-ambassadör Gordon Sondland.

Den politiska debatt som följde var inte upplyftande. Trumps advokater i Vita Huset och republikanernas försvar använde näbbar och klor för att smula sönder bevisen mot Trump i halsbrytande gliringar. Det var beklämmande att se. Tillika kom det nya personer under impeachment processen, som hade direkt information av händelseloppet som Lev Parnas. Han var direkt med som aktör i påverkan av Ukrainas president att utreda Joe Binden tillsammans med Trumps egen privata advokat Rudy Giuliani. Därtill håller Trumps förre säkerhetsrådgivare John Bolton på att skriva en bok. Han var nämligen med under hela förloppet Juni-September 2019, då allt det viktiga hände. John Bolton fick sparken av Trump i September 2019. Bolton kom inte på tal för förhör eftersom republikanerna godkände inga nya vittnen.

Till bilden hör också att en av representanterna från republikanerna, som satt med i förhören under riksrättsprocessen, Devin Nunes, hade direktkontakt med Rudy Giuliani och var enligt Lev Parnas fullt medveten om vad han och Giuliani hade för sig gentemot Zelenskyj.

I efterspelet när krumbuktandet tagit slut var Trump i sitt språk inte nådig i sina karaktärsbeskrivningar av demokraternas ordförande i Senaten Adam Schiff och talmannen i Representanthuset Nancy Pelosi. Detta utfall kom mitt i den stora Bönefruktosten torsdagen den 6/2, då trossamfund från hela världen var representerade. Många tyckte det var olämpligt. Därtill har Trump hunnit med att sparka Alexander Vindman och Gordon Sondland med omedelbar verkan. Det har inte funnits ett uns av statsmannaskap från Trump med försök att lägga sordin eller åtminstone uttrycka en vilja att ena landet.

Inom kort kommer John Bolton ut med sin bok, där han redogör för vad som hände vid Trumps telefonsamtal med Ukrainas president Zelenskyj. Där finns hela förloppet på pränt. Rökmolnen från riksrättsprocessen kommer att lukta riktigt illa. Ni kan ju då lyssna på vad Trump säger om Bolton, när boken ligger på bokdiskarna.

Kommentarsfält: (nytt inlagt)

Publicerad av Blogginlägg i Tiden

Jag har yrkesmässigt arbetat som barnläkare under hela min karriär. Innan jag var klar med utbildningen, så anknöt jag mig till en forskningsinstitution på Karolinska Institutet under professor Torbjörn Caspersson. Han fokuserade på Medicinsk cellforskning. Jag har brett allmänintresse med fokus på barnsutveckling, samhällsdebatt, politik, religion, konst, litteratur och film. Har ett starkt fotointresse och har haft 4 utställningar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: