Nedläggning av Palmeutredningen blev en tröst till folket som ett överdrag på nattkudden

Efter 34 års sökande för att fånga en mördare till Olof Palme, har nu den siste spaningsledaren och åklagaren Krister Petersson lagt ner utredningen. Han hade dock lovat ett halvår innan nedläggningen och sagt, att han skulle komma med förslag på en mördare och även nya tekniska bevis. När han tog jobbet, sa han bestämt, att det inte skulle handla om Christer Pettersson, som dömdes i Tingsrätten men friades enhälligt i Hovrätten. Arbetet skulle fokuseras på att gå tillbaka till brottsplasten. Dessa besked väckte stora förväntningar hos de väl insatta. Åklagaren Krister Petersson har därtill ett gott renommé. Många var de som bänkade sig vid TV-kanalerna onsdagen den 10:e juni 2020 och stämningen var laddad runtom i stugorna.

Att gå till brottsplatsen är just att titta in i bilden ovan. Man kan undra varför byggbaracken står mitt i vägen mot tunneln i riktning mot Stureplan. Ja, något arbete pågick är den spontana reaktionen. Men om man på allvar skall analysera brottsplatsen, hade jag önskat att Petersson hade haft ett svar på den detaljen. Nej, det var något annat han har ägnat sig åt, nämligen den s.k. Skandiamannen eller Stig Engström som han hette. Det är nu 20 år sedan han dog, en inte oväsentlig detalj i sammanhanget. Hur mycket kan man lägga en misstänkt till last så långt efter sin död, utan att kunna ställa viktiga frågor till den åtalade. Man närmar sig frågan om ”förtal av avliden”. En gravt misskött spaningsledning är orsaken till detta resultat.

Åklagaren sa i sitt anförande att ingen hade sett Engström vid mordplatsen. Han skall då omgående ha försvunnit från brottsplatsen efter att ha utfört sitt uppdrag enligt Åklagaren. Det stämmer inte. En annan man som gått under namnet Chevamannen och heter Leif Ljungqvist, kom i sin bil oförhappandes till mordplatsen. Han hade en Chevrolet och han kom från norr körandes på höger sida mot Konserthuset. Strax innan han kom till rödljusen vid korsningen Tunnelgatan/Sveavägen gick första mordskottet. När det blev grönt ljus small andra skottet. Ljungqvist gjorde då en U-sväng och vände bilen åter mot norr. Han såg en man ligga på gatan och iakttog även mördaren flyende in i Tunnelgatan. Ljungqvist satt först kvar i bilen och ringde LAC (polisiära larmcentralen), väntade i 2 min men fick inget svar. Gick då ur bilden fram till kvinnan böjd över den skadade mannen och försökte samtala med henne. Hon var mycket upprörd och ropade efter läkare och ambulans. Hon presenterade sig som Olov Palmes fru. Ljungqvist fick då veta att det var Olov Palme som låg på gatan. Chevamannen kunde först inte identifiera den skadade som Palme. De två unga kvinnorna, som kom tidigt fram till platsen, Hanna Hage och hennes väninna, hörde också Lisbet ropa på läkare och ambulans.

Ljungqvist uppger avseende Engström, att han kom till mordplatsen precis efter att andra skottet avlossats. Ljungqvist har berättat detta i en video lätt tillgänglig på nätet under våren 2020. Han hävdar bestämt att Skandiamannen kan inte vara mördaren, eftersom båda skotten avlossats före hans ankomst. Han hörde dock det andra skottet. Åklagare Petersson har inte kommenterat Ljungqvists uppgifter, vilket vore högst önskvärt, att Petersson resonerat kring detta. Om Ljungqvists uppgift inte stämmer borde Petersson ha klarlagt det, eftersom Chevamannens uppgift är spridd bland allmänheten. Petersson kan förstås inte svara mot hela den stora mängd av uppgifter som passerat under hans tid i Palmegruppen. Dock kan han riskera, att som alla andra spanare välja det som passar hans teori. Särskilt när det var mordplatsen som var Peterssons fokus.

Om vi nu skall gå vidare med det som hände nära mordplatsen och som Petersson gick förbi, så kom två finska kvinnor gående norrifrån på Sveavägen på samma sida där mordet sedan begicks. De hade varit på en bio och skulle ta pendeln hem till Upplands-Väsby. De hade finskt ursprung och pratade både finska och svenska. Ingen av dem hade fått med sig någon klocka och ville veta tidsläget, för att anpassa den fortsatta promenadens hastighet till tåget. De såg en man stående vid infasningen till Dekorima butiken strax före korsningen mot Tunnelgatan och beslöt att fråga honom. Plötsligt kände de igen mannen, från ett Gym i Upplands-Väsby, men samtidigt såg de, att han hade en walki-talki i höger hand och en pistolpipa stack upp i vänster hand. Då fick mannen ett meddelande i sin walki-talki på finska som löd: ”Var beredd, de kommer nu”. Mannen svarade ”Jag är igenkänd”. Men han fick till svar: ” Strunta i det utan gör det du ska!” Flickorna blev konfunderade och lät mannen vara. De fortsatte och korsade Sveavägen och följde Tunnelgatan på andra sidan. Väl framme vid trottoaren kom det första skottet. De drog iväg ner mot Vasagatan och Centralen. De hörde även andra skottet, men beslöt sig att fortsätta hemåt och ville inte bli inblandade. Morgonen efter beslöt de gemensamt att inte ge sig till känna för polisen.

Det dröjde till 5 år senare, då en av de finska flickorna träffade DN journalisten Olle Alsén på Ålandsbåten, där hon berättade allt, som de varit med om på mordnatten. Hon redogjorde för vad mannen vid Dekorima affären hade med sig och vilket budskap han fick i sin walki-talki. Alsén tog berättelsen till Palmegruppen.

Tv-programmet Striptease har haft denna fråga uppe på Norra Magasinet i samtal med

Palmemordet, Dekorimamannen, 2..AVIYouTube · 26 000+ visningar · 2010-07-19 · av Ensaligblandning

Anders Gelin och Hans Ölvebro från Palmegruppen. De två var inte alls särskilt pigga på att säga så mycket. Det kändes som de var mest besvärade.

Nu när ett avslut har presenterats från Palmegruppen och Kristen Petersson, där många beklagar bristen på fasta bevis med bärighet, kommer diskussionen att leva vidare. Petersson lämnade en del som är vida känt, utan att förklara varför de händelserna inte blev ventilerade. Det gör att många vill veta mer och känner sig svikna. Det som känns märkligt är att det var så lätt för Stefan Löfven och även sönerna Palme att lämna Lisbet Palmes tvärsäkra utpekande och köpa Peterssons tankar. Det är med Lisbet Palmes vittnesmål, som med Peterssons utredning, att stoppa något till folket, som kan göra det lite lugnare ute i stugorna. Men blir det verkligen lugnt efter detta märkliga slut?

Kommentarsfält: (Nytt inlagt)

Publicerad av Blogginlägg i Tiden

Jag har yrkesmässigt arbetat som barnläkare under hela min karriär. Innan jag var klar med utbildningen, så anknöt jag mig till en forskningsinstitution på Karolinska Institutet under professor Torbjörn Caspersson. Han fokuserade på Medicinsk cellforskning. Jag har brett allmänintresse med fokus på barnsutveckling, samhällsdebatt, politik, religion, konst, litteratur och film. Har ett starkt fotointresse och har haft 4 utställningar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: