Donald Trump – Lögnen och Sanningen – En Analys

Bilden är från Trumps president installationen 2016 och i valrörelsen har han tävlat med och vunnit över Hillery Clinton och Trump är på väg ut till människorna, som väntat på hans tal och programförklaring. Han är spänd och sammanbiten. De mörka ögonen speglar en inre anspänning. I sin ungdom kom han i kontakt med Norman Vincent Peale. Han var pastor i Marble Collegiate Church och Trump gick där ofta. Pastor Peale är känd för sin lära om positivt tänkande. Det försökte han repetera vid denna viktiga stund. Peale skrev en bok i ämnet, som blev en bestseller och spreds långt utanför USA. Det passade Trump och han tog det till sig redan som relativt ung.

Nu gäller en ny utmaning. Han har ingen politisk erfarenhet och inte heller arbetat i någon politisk organisation. Hans skolunderbyggnad är inte särskilt omfattande. Han skryter gärna om att han var bäst i skolan. Vid en presentation i lokaltidningen bland de 60 bästa eleverna, vid deras avslutande examen i hans skola, fanns inte Trump med på den listan. Han är inte heller autodidakt. Han läser inga böcker. Han har nämligen svårt att läsa en vanlig A4 text innantill. Det finns dokumenterat i ett annat inlägg i denna blogg. Hans problem skulle kunna handla om dyslexi, men det passar nog inte Trump, att han skulle ha någon sådan svaghet i sin personlighet. Han har mest varit känd hos allmänheten för sin omtalade TV show ”The Apprentice”. Det handlade om att grupper av affärsmän och kvinnor fick välja en grupp aktier och sedan följa upp och ned gångar på börsen, för att vid en given slutpunkt utkora vinnaren. De som förlorade fick sparken. Det sista var något som blev ett signum för Trump. Han skall komma att använda abrupta avgångar många tillfällen i hans stab som president och vida mer än någon annan amerikansk president i historien.

Redan i samband med president installationen annonserade Trump och hans pressekreterare, att ingen presidentinstallation hade haft så mycket folk på National Mall som Trump. Dock fanns det många som visste, att så inte var fallet. Då myntades ordet ”alternativa fakta”. Det vill säga, att en önskad sanning kunde omstöpas instoppad i ”alternativa fakta”. Inget skulle få smutsa ner den nye presidentens storstilade framgång.

Flera böcker skulle komma att skrivas hur det blev för Trump i Vita huset. Den förste författaren var Michael Wolff med en bok om Vita Huset inifrån. Den finns översatt till svenska. Den välkände journalisten från Washington post, Bob Woodward, som skrivit om åtta presidentskap från Nixon till Obama, han har hunnit skriva två böcker om Donald Trump. Den senaste boken baserades på tiden år 2020 från februari till juni. Där framkommer att begreppet ”alternativa fakta” finns påtagligt närvarande efter fyra år som president. Egentligen betyder det att sanning och lögn glider in och ur vartannat som likbördiga utsagor allt efter presidentens behov. Det finns ingen skarp gräns mellan vad som är sant och vad som är lögn. I hans twittrande har det varit uppenbart för alla, så pass att företagetTwitter har fått hänga på varnings skyltar mitt i hans twittertexter.

Detta blev påtagligt närvarande under covid-19 pandemin. Först delegerade Trump frågan till vice presidenten Mike Pence. Trump hävdade bestämt att, det skulle snart gå över och till Påsk skulle det firas i kyrkan igen. Men Trump tvingades ändå in i pandemins centrum. Trump var bestämt emot nedstämningar av samhällen. Resultatet blev en stor katastrof. Många dog i första omgågnen under våren 2020 och dubbelt fler i andra vågen under hösten 2020, men det var inget som Trump talade om, eller var orolig för. Samhällsekonomin gick före livhanken på undersåtarna. Han fokuserade på ett kommande vaccin, men 3000 människor dog dagligen under senhösten. Den siffran har jag inte sett Trump ta i sin mun. Denna slapphänthet såg väljarna och var missnöjda med Trump. Det har inte Trump tagit till sig alls. Han är fortfarande den storstilade presidenten över alla andra.

Valrörelsen rullade på och facit har vi nu. Motståndaren Joe Biden vann valet med 306 mot 234 elektorsröster. Trump drev ingång en lång process tillsammans med sin trogne privata advokat Rudy Giuliani, med ett stort antal inlagor till lokala domare och två till Högsta Domstolen (HD), men Trump fick inget gehör någonstans. Han har ännu inte erkänt att Biden vunnit och sitter i Vita huset och tänker inte vara med på Bidens installation. Han har till och med sagt att han inte kommer att lämna Vita huset. Trump kan inte på något vis i något sammanhang se sig som en förlorare. Hans första säkerhetsrådgivare Micael Flynn, som var indragen i ryssutredningen, och blev dömd för att ha ljugit kongressen om sina kontakter med Ryska ambassaden. Nyligen benådade Tump Flynn bland de benådningar Trump delade ut vid hans avgång från Vita Huset. I sin kränkthet har Trump föreslagit, att ta militären till hjälp för att få behålla presidentskapet. Vem vet vad som händer? Att behöva gå från Vita Huset, efter bara en mandat period är ett omöjligt nederlag för Trump. Han har ju drömt om att få sitta i 12 år genom att ändra i grundlagen. Skall Trump bäras ut ur Vita Huset?

Tillägg

Efter detta vet alla vad som hände den 6 januari 2021. Presidenten Donald Trump, gjorde ett 50-tal försök att få valet ändrat till sin fördel på grund av påhittade valfusk. Då tog Trump till vålde, och pushade sina kärnväljare att ge sig till Capitolium och visa styrka. Det blev en ren kalabalik inne i demokratins högborg och fyra dog inne i fighten. Det ledde till en ny diskussion, om ett andra impeachment för Donald Trump. Det blev en process som gav Trumps sitt andra impeachment, men räddades med smarta advokater.

Publicerad av Blogginlägg i Tiden

Jag har yrkesmässigt arbetat som barnläkare under hela min karriär. Innan jag var klar med utbildningen, så anknöt jag mig till en forskningsinstitution på Karolinska Institutet under professor Torbjörn Caspersson. Han fokuserade på Medicinsk cellforskning. Jag har brett allmänintresse med fokus på barnsutveckling, samhällsdebatt, politik, religion, konst, litteratur och film. Har ett starkt fotointresse och har haft 4 utställningar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: