Brottsförebyggande rådet BRÅ – Det BeroR pÅ!

Jerzy Sarnecki

BRÅ är en hjälpreda till den socialdemokratiska regeringen (s), när den vill ha en genomlysning i ett känslig ärende, ofta ett samhällsfenomen som håller på att gå över styr. Då finns BRÅ för att lägga sordin på lågorna och skapa lugn och nyansera rapporter till en bättre verklighet.

I decemner2019 kom en rapport från Linköpings universitet med en granskning av BRÅ:s verksamhet. Författarna var professor Stefan Holgersson kunnig i polisvetenskap, jurist Ossian Grahn tillika journalist och slutligen universitetslektor i pedagogik Malin Wieslander. Dessa tre sammanfattade 37 intervjuer bland personer, som på något sätt var kopplade till BRÅ.

Författarna pekar på att de rapporter som publiceras kan bli slätstrukna, för att hålla goda relationer till avnämarna. Det blir t.ex. inte helt oberoende av vad t.ex. polismyndigheten vill höra. Det minskar möjligheten att tydligt visa på missförhållanden hur polismyndigheten arbetar. Det rapporteras också om en tystnadskultur på BRÅ och att det är lågt till tak inom BRÅ och att man anställer medarbetare, som är lätta att gå in och styra eller korrigera i deras rapporter. Känsliga politiska frågor tonas ner, som t.ex invandringen, och då blir det svårt att komma vidare med svåra frågor för att skapa bättre förhållandet. Frågan är om denna sordin sker i ett samarbete med (s) regeringen.

När Uppdrag Granskning (UG) gjorde en studie av män dömda i Tingsrätter för våldtäkt och försök till våldtäkt totalt 843 gärningsmän, var antalet födda utomlands 58% och av 129 överfallsvåldtäkter var 97 (75.2%) födda utanför Europa. När denna rapport presenterades i SVT på kvällstid var var även Jerzy Sarnecki, chefen på BRÅ, på plats vid debatten, efter det att programmet sänts i SVT. Han var inte nådig i sitt sågande av rapporten. Har aldrig sett honom så arg i ett högre tonläge och fördömande. Studien var inte vatten värd. Jag som såg rapporten, tyckte den var riktigt bra och belysande. Det är bara det att om rapporten hade kommit från BRÅ, hade den varit nertonad rörande de utomeuropiska männens härkomst. Enligt BRÅ:s syn skall man inte hänge ut invandrare på det sättet. Det påverkar svenskarna negativt och det blir jobbigt för regeringen. Dock var det en bit ur den sanna verkligheten. Det är väl just i den, som förändringar kan ske om vi får veta hur det ligger till och hitta vägar att rädda fler kvinnor från våldtäkter av olika slag. Att män från Somalia och Mellanöstern har levt med en helt annan kvinnosyn och sällan sett en skinnbit på en kvinnas kropp, får förstås ett sorts inre kaos och testosteronet rasar ut i blodbanorna och de tappar det som är en västlig kontext, som hindrar män att hålla fingrarna i styr.

En rapport kom nyligen från BRÅ avseende det ökande dödliga skjutandet mellan unga män i utanförskapsområden. Det var en klassisk BRÅ rapport. Det fanns inte ett ord om var dessa skjutningar ägde rum, nämligen i invandratäta områden. BRÅ beskrev skjutningarna, som en nödvändig säkerhet, eftersom man inte kunde veta vilka som var beväpnade. Därför skaffade man vapen. Ingen analys av fiendskapernas uppkomster och vilka som krigade och varför de tog till dödligt våld. Inget om förspelen som ledde fram till ett sådant status. Det sker mer som en oemotståndlig svårtolkad eskalerande epidemi. Läs gärna en liten videotext på BRÅ:s hemsida. Så vad detta stora trauma bottnar i blir inte klarlagt, där Sverige ligger högst i antal av dödsskjutningar i hela Europa – Det beror alltså på vem som skriver och vad som inte tas med.

Publicerad av Blogginlägg i Tiden

Jag har yrkesmässigt arbetat som barnläkare under hela min karriär. Innan jag var klar med utbildningen, så anknöt jag mig till en forskningsinstitution på Karolinska Institutet under professor Torbjörn Caspersson. Han fokuserade på Medicinsk cellforskning. Jag har brett allmänintresse med fokus på barnsutveckling, samhällsdebatt, politik, religion, konst, litteratur och film. Har ett starkt fotointresse och har haft 4 utställningar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: